MARŠAL JE VOLEO DOČEKE: Evo kako se Tito skrivao od Deda Mraza!
Foto: Muzej Istorije Jugoslavije

Josip Broz obožavao dočeke Nove godine, svaki put slavio u drugoj republici

MARŠAL JE VOLEO DOČEKE: Evo kako se Tito skrivao od Deda Mraza!

Društvo -

Maršal je voleo da se uhvati u vozić, uživao je da baca konfete na goste, nosio je lude šešire i sombrera dok su pevale najveće jugoslovenske muzičke zvezde

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito je tokom vladavine uživao u svim blagodetima ovog sveta, a posebno je voleo proslave Nove godine.

Zato su punih 30 godina za Maršala organizovane zabave na kojima su se pila najbolja pića, uživalo se u kulinarskim specijalitetima, a pevali su najbolji estradni umetnici. Ana Panić iz Muzeja istorije Jugoslavije navodi da se vodilo računa da se Tito svake godine za doček nađe u drugoj republici SFRJ i da obavezno poseti i neku od masovnih proslava, prošeta ulicama, provoza gradskim prevozom i bude blizu naroda.- Omiljeno mesto za slavlje bili su mu Brioni, gde je čak sedam puta dočekao Novu godinu - navodi Panićeva i dodaje da se dešavalo da se Tito za doček zadesi u inostranstvu, i to u Indiji, Egiptu ili Indoneziji.

Zvanice su zabavljale muzičke zvezde poput Olivere Katarine, Nikole Karovića, Đorđa Marjanovića, Usnije Redžepove, Zdravka Čolića i Lokica, Tereze Kesovije, Predraga Živkovića Tozovca... Tito je uživao u konfetama, okićenim jelkama, ludim šeširima, kartonskim kapama i meksičkim sombrerima, znao je i da zaigra i uhvati se u vozić, ali je zanimljivo da nijednom nije uslikan u blizini Deda Mraza.

Joška, Titov unukDEDA JE UVEK IMAO SPREMAN POKLON ZA NASKad sam bio mali, Nova godina se nije posebno obeležavala. Uvek je bila svečanija večera u krugu porodice, išli smo i kod Tita. Broz je voleo praznike, a ja posebno pamtim praznike provedene s njima šezdesetih. Deda je uvek mislio na nas, pa nam je darivao prigodne poklone.

Bez slavlja u kraljevini Intimne proslave na dvoruU vreme Kraljevine Jugoslavije praznik je bio Božić, a Nova godina tek povod za okupljanje i opijanje. Posle Prvog svetskog rata nije bilo „politički korektno“ da se kralj u novostvorenoj zajedničkoj državi „razmeće srpstvom“, pa se slavila samo Nova godina po novom kalendaru, a i to intimno u dvoru. Ulogu ovog praznika imao je Božić.M. P.

Slavlje u demokratijiSLOBA S MIROM, KOŠTUNICA UZ CECUBivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević Novu godinu je najviše voleo da dočeka u krugu porodice. Građanima je sa čestitkama za nastupajuću godinu počeo da se obraća sredinom devedesetih, a njegove želje su se uglavnom odnosile na „mir, trajan i pravedan“. Njegov naslednik na mestu predsednika, a kasnije i premijer Srbije Vojislav Koštunica više je voleo proslavu srpske Nove godine, pa se tako i danas pamti njegovo pojavljivanje na novogodišnjem nastupu folk dive Cece Ražnatović.

TITOV MENI ZA NOVU GODINUNovogodišnja večera 1979/1980, lovište KarađorđevoPREDJELOSupa od fazana s domaćim testomPunjeno povrćeHladne sarmiceKladovski kavijar s blinimaGLAVNO JELOSrneći gulaš sa knedlama od grizaMešano meso sa pariskom garnituromZelena salataDESERTKesten tortaVoćna salataPOSLE PONOĆISekelj gulašTuroš ćusaTeleća kisela čorbaKrofne

(Foto: Muzej istorije Jugoslavije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track