MARŠALSKI DOČEK: Princ Čarls na dvoru pio čaj iz Titovih šolja

Britanski princ popodne proveo u gostima kod Karađorđevića

MARŠALSKI DOČEK: Princ Čarls na dvoru pio čaj iz Titovih šolja

Društvo -
Prestolonaslednik Aleksandar vojvodu od Velsa dočekao s napicima i zakuskom koja je poslužena u ekskluzivnom servisu na kome su bili ugravirani socijalistički grbovi bivše SFRJ

BEOGRAD - Britanski prestolonaslednik, princ Čarls jučerašnje popodne proveo je u Kraljevskom i Belom dvoru, u društvu prestolonaslednika Aleksandra Drugog Karađorđevića i njegove supruge princeze Katarine gde ih je na stolu čekao escajg iz doba SFRJ. Naime, srpski prestolonaslednik visokog gosta iz Velike Britanije poslužio čajem i zakuskom u šoljama i tanjirićima s grbom bivše SFRJ iz vremena Josipa Broza Tita.

Sendviči na menijuNa meniju su bili tradicionalni engleski sendviči i slatki delikatesi, među kojima i francuski makaronsi, kolačići od tamne čokolade, limuna...

Princu Čarlsu je ova poseta očigledno prijala jer je posle srdačnog dočeka princezi Katarini poljubio ruku. U opuštenoj atmosferi, dok je obilazio Kraljevski dvor, Čarls je kazao prestolonasledniku Aleksandru: „Znači, ovo je mesto o kojem ste mi pričali!“ Srpski prestolonaslednik mu je objasnio da je ovo prvi srpski kraljevski dvor.

- Predivno je, kao što i sami vidite - oduševljeno je govorio prestolonaslednik Aleksandar.Zatim ga je odveo i na terasu Kraljevskog dvora, s koje se pruža velelepan pogled na srpsku prestonicu.

Katarina presrećna- Sa desne strane je aerodrom, tu ste sleteli. Tamo je Sava, ali se ne vidi odavde, a od ovog pogleda zastaje dah - slikovito je predstavio Beograd prestolonaslednik Aleksandar.U iščekivanju princa Čarlsa, princeza Katarina nije krila zadovoljstvo zbog posete.- Drago mi je što su sada došli i inostrani mediji kako bi videli da je Srbija predivna zemlja - rekla je ona.Za to vreme za vojvotkinju Kamilu organizovan je poseban program, tokom kog je posetila nekoliko beogradskih lokacija.

ČinjeniceVEZE VINDZORA I KARAĐORĐEVIĆAKralju Petru Drugom Karađorđeviću kumovi su bili britanski kralj Džordž Šesti i Elizabeta, kraljica majka, roditelji sadašnje britanske kraljice ElizabeteDa bi Aleksandar Drugi Karađorđević, kao naslednik prestola, bio rođen na jugoslovenskom tlu, Vinston Čerčil je proglasio jugoslovenskom teritorijom apartman broj 212 londonskog hotela „Klaridžiz“, gde se porodila Aleksandrova majka, Aleksandra od GrčkeKraljica Velike Britanije Elizabeta Druga krstila je prestolonaslednika Aleksandra Drugog KarađorđevićaU prinčevoj pratnji je i fotograf koji je bio s britanskim prestolonaslednikom i prilikom prethodne posete Beogradu, davne 1978.Baka Aleksandra Drugog, kraljica Marija bila je unuka kraljice Viktorije, a princ Aleksandar i princ Čarls su zajedno pohađali školu u ŠkotskojPrinc Čarls prvi je u redu za nasleđe britanskog kraljevskog prestola

Nezvani gostLISICA UŠETALA NA TERASUDok su princ Čarls i prestolonaslednik Aleksandar obilazili Beli dvor, na terasu Kraljevskog dvora neočekivano je ušetala lisica. Osoblje je pokušavalo da je otera, ali ona nije mnogo marila za to.- Šuma je okolo, a ovde ima hrane i zato stalno dolazi i oseća se skroz domaće - kroz smeh su komentarisali pripadnici obezbeđenja.

Ostrvski mediji o posetiBRITANCI HVALILI „ŠIK“ IZGLED VOJVOTKINJESkoro svi mediji sa Ostrva izvestili su o poseti princa Čarlsa i njegove supruge, vojvotkinje od Kornvola Srbiji.Belfast telegraf u prvi plan stavio je da su Čarls i Kamila pri dolasku u Beograd posetili vojno groblje, na kojem su odali počast braniocima Beograda, dok je Dejli mejl preneo istu vest i napisao da je Kamila izgledala šik i utopljeno u crno-sivom kaputu Brusa Oldfilda.

KURIR VAM POKLANJA NARODNI KUVAR: Svi ukusi palente

Brzo, lako i ukusno

Novi Kurir Kuvar vam donosi recepte za pripremanje raznih jela sa palentom.

Pevačica Nada Topčagić podelila je sa čitaocima da ona kuva za ceo komšiluk. Ne propustite

NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja