Komesarijat za izbeglice i migracije

(KURIR TV) NAPETO: Kordon policije migrantima sprečio ulazak u Hrvatsku, vraćaju se preko njiva

Društvo -

BEOGRAD - Grupa od 130 migranata uglavnom iz Avganistana i Pakistana, koja je u petak krenula iz Beograda pešice ka Hrvatskoj, noć je provela ispred graničnog prelaza Šid i još se tamo nalazi.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

15.24 - Grupa migranata se prema poslednjim informacijama kreće ka železničkoj stanici gde će sačekati voz za Beograd.

14.54 - Migranti vraćeni u Srbiju, policija postavila ogradu.

14.47 - Migranti se vraćaju u Srbiju, oko 20 srpskih policajaca ih vraća ka Šidu.

14.36 - Ponovo smo uspostavili signal! Migranti se koškali sa policijom!

14.28 - OBAVEŠTENJE: Izvinjavamo se čitaocima, hrvatska policija na granici je udaljila našeg snimatelja, usled čega je došlo do slabog signala i prekida u prenosu uživo. Uskoro očekujemo novo uključenje!

14.14 - Migranti su krenuli preko njive da zaobiđu policiju kako bi ušli u Hrvatsku.

Grupa od 130 migranata uglavnom iz Avganistana i Pakistana, koja je u petak krenula iz Beograda pešice ka Hrvatskoj, noć je provela ispred graničnog prelaza Šid, rečeno je jutros u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Migranti se nalaze na oko 300 metara od hrvatske granice i nema naznaka da će im biti dozvoljeno da je pređu. Noć je prošla bez incidenata, uz prisustvo jakih plicijskih snaga sa hrvatske strane graničnog prelaza, rekli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Migranti, koji su u petak krenuli iz Beograda, planirali su juče železničkom prugom da uđu u Hrvatsku, ali bezuspešno. Pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov rekao je juče da su ranije, slični pokušaji, dva puta ka mađarskoj granici, a jednom ka Hrvatskoj, završeni tako što su se migranti vratili u Beograd.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Gerginov je rekao i da predstavnici Komesarijata za izbeglice prate migrante od kada su u petak krenuli peške iz Beograda i da su im svakodnevno nudili smeštaj."Da su želeli to da prihvate i da uđu u sistem bili bi u toplom kao i oko 5.000 drugih migranata", rekao je Gerginov.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

U Kriznom štabu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije od subote vlada zabrinutost zbog kretanja izbeglica u Srbiji, navodi bečki dnevnik "Kronen cajtung".Pošto je više od 150 migranata iz Avganistana krenulo na put ka Hrvatskoj, a odatle prema Austriji, tvrdi bečki dnevnik, u Austriji vlada zabrinutost da bi mogao uslediti veći talas migranata.List podseća da se u Srbiji trenutno nalazi oko 7.000 migranata koji bi mogli da se priključe grupi koja je krenula ka hrvatskoj granici.Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ističe da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima i da je pitanje kako će odreagovati Hrvatska u slučaju dolaska migranata na njene granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track