MIHAJLOVIĆ: Biće formirano regionalno telo za traganje i spasavanje

Civilno vazduhoplovstvo

MIHAJLOVIĆ: Biće formirano regionalno telo za traganje i spasavanje

Društvo -
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas formiranje regionalnog tela za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu.

"Svaka vrsta avionske nesreće ne pogadja samo jednu državu već uvek više država i zbog toga je važno da radimo zajedno", rekla je Mihajlović u Beogradu na otvaranju regionalne konferencije o traganju i spasavanju u civilnom vazduhoplovstvu.

Ona je kazala da je cilj tog skupa, na kome učestvuje 14 predstavnika vazduhoplovnih vlasti iz Evrope, da se razgovara o formiranju regionalnog tela i izrazila očekivanje da će to biti i učinjeno.

Podsetila je da je u svetu 2014. bilo 990 nastradalih u avionskim nesrećama, a u 2015. je stradalo 560 ljudi. Kako je istakla Mihajlović, u Srbiji je u poslednjih 10 godina bilo osam avio nesreća, ali bez težih posledica.

"Srbija ima 2.000 preleta dnevno, a 600.000 godišnje i po tome smo četvrti u regionu", kazala je ona i dodala da je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" u 2015. imao pet miliona putnika, a da se još veći broj očekuje od juna kada budu direktni letovi za SAD.

Mihajlović je istakla da je Srbija, kada je reč o vazduhoplovstvu, već članica EU. Generalni direktor Evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe Jurokontrol Frenk Brener rekao je da se ta organizacija bavi bezbednošću u vazduhoplovstvu i da okuplja 41 zemlju.

On je ocenio da bi osnivanje regionalnog tela za traganje i spasavanje biti korak napred u unapredjenju te oblasti i istakao da sistem za spasavanje mora da bude efikasan, brz i pouzdan.

Direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov rekla je da važno da se države regiona povežu na ovaj način, kroz formiranje regionalnog tela, jer te zemlje uglavnom nisu članice EU i nemaju jedinstvenu regulativu u toj oblasti.

To regionalno telo će, prema njenim rečima, biti osnova za zaključivanje bilateralnih sporazuma u oblasti traganja i spasavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja