MIHAJLOVIĆ: Uskoro novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti
Foto: TANJUG - Oksana Toskić

Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost 2016-2020

MIHAJLOVIĆ: Uskoro novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Društvo -
BEOGRAD - Vlada Srbje trebalo bi do kraja godine da usvoji predlog novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, najavila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović dodajući da je taj zakon prošao javnu raspravu.
1 / 4 Foto: TANJUG - Oksana Toskić

Mihajlović, koja je predstavila nacrte nove Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost 2016-2020. i Akcionog plan za sprovođenje strategije, rekla je u Privrednoj komori Srbije da poslodavci više neće moći da postavljaju lična pitanja ženama na razgovoru za posao.

Strategija i akcioni plan trebalo bi ovih dana da budu usvojeni na vladi.

Predstavljanje strategije i akcionog plana je počelo "Malim dnevnikom" RTS u PKS kada su mali novinari svojim prilogom preneli snažnu podršku rodnoj ravnopravnosti u Srbiji.

"Poslodavac više neće imati pravo da traži sliku kada se žena javi na konkurs, kao ni da u razgovoru pita da li ste udati ili niste, da li planirate decu i mnoga druga lična pitanja koja se danas postavljaju", rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je poručila da mora da se poostri odnos poslodavaca prema ženama kako bi pripadnice lepšeg pola bile u pravima izjednačene sa muškarcima.

Mihajlović je naglasila da je 2015. bila godina prekretnica u toj oblasti u Srbiji i istakla da je pripremljen zakonodavni okvir.

"Zakon će biti do kraja godine na sednici Vlade, a naša je obaveza da nakon toga, u narednih nekoliko meseci, pripremimo podzakonska akta i jedan deo njih će se ticati zapošljavanja", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da su žene po Ustavu izjednačene sa muškarcima, ali da svi znamo da to nije tako u realnom životu.

Mihajlović je naglasila da nova strategija i akcioni plan predviđaju veće ekonomsko osnaživanje žena i pospešivanje njihovog većeg uključivanja u politički život i postavljanje na rukovodeća mesta u organima vlasti na lokalnom i republičkom nivou.

Ona je kazala da je, takođe, cilj da se dostigne nulta tolerancija na nasilje nad ženama i to već do kraja 2016. godine, bolja koordinacija pravosuđa, socijalnih službi, policije i lokalnih samouprava, kao i izmena Krivičnog zakona u tom smislu i uskoro će biti uveden nacionalni SOS telefon.

"Posebno smo se osvrnuli u strategiji na žene koje su manje vidljive, a gde postoji velika diskriminacija - to su Romkinje, žene na selu i žene sa invaliditetom", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da će sledeće godine biti predstavljen i indeks rodne ravnopravnosti u Srbiji. Mihajlović je naglasila da je i budžet za 2016. rodno senzitivan odnosno da se vodilo računa o potrebama žena.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je istakla da je Srbija ove godine napravila veliki napredak u toj oblasti.

"Pod liderstvom Zorane Mihajlović u toj oblasti dostigli smo da sada više od 50 odsto populacije u Srbiji se čuje politički i ekonomski, kao i u borbi protiv nasilja sa kojim se žene svakodnevno suočavaju u društvu", rekla je Solorano.

Ona je rekla da su žene vrlo prisutne u Skupštini Srbje, čak i mnogo više u poređenju sa drugim zemljama u Evropi.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da PKS snažno podržava ekonomsko osnaživanje žena.

"Iako su žene danas vidljivije nego ranije, kako u politici tako i u poslovnom svetu, zabluda je da su u biznisu izjednačene sa muškarcima i da kada i dobiju posao, imaju isti tretman i iste šanse za napredovanje kao muškarci", rekao je Čadež.

On je naglasio da je ukupan ženski potencijal iz ekonomskog ugla posmatrano, uključujući i žensko peduzetništvo, nedovoljno iskorišćen za privredni oporavak, kroz razvoj mikro, malih i srednjh preduzeća i to je ozbiljan izvor rasta i novog zapošljavanja.

Čadež je upozorio da žene čine čak 74 odsto izdržavanih osoba, da je zaposleno manje od 40 odsto radno sposobnih žena u godinama kada najviše mogu da pruže, da je trećina nezaposlena, kao i da se zaposlene žene primaju u proseku 25 odsto nižu platu od muških kolega, a u nekim sektorima imaju i do 70 odsto nižu zaradu.

Čadež je naglasio da se one koje se odluče na sopstveni biznis suočavaju sa gomilom barijera koje muškarci ne moraju da preskaču i da preduzetnice danas čine tek četvrtinu ukupnog broja privrednika u Srbiji, dok ih je u samostalnom biznisu upola manje nego muškaraca - svega 15 odsto. U Srbiji su u 2015. ubijene 34 žene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja