MILOŠ GOVEDARICA ZA KURIR Objavio sam dozvole bojovnicima za silovanje Srpkinja da zlo ne zaboravimo
Foto: Printskrin

Autor izložbe fotografija u Bratuncu o monstruoznim dokumentima

MILOŠ GOVEDARICA ZA KURIR Objavio sam dozvole bojovnicima za silovanje Srpkinja da zlo ne zaboravimo

Društvo -

Pismene dozvole bojovnicima za silovanje srpskih žena, koje je izdavalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO), ugledale su svetlost dana zahvaljujući izložbi fotografija autora Miloša Govedarice, koja je otvorena prošle subote u Bratuncu.

Monstruozni dokumenti iz marta 1992. godine, u vreme kada su regularne vojne jedinice iz Hrvatske i HVO držali pod okupacijom srpsko selo Sijekovac kod Broda, dokazuju da se pripadnicima Interventnih vodova Hrvatske vojske i HVO izdaje dozvola za privođenje četiri Srpkinje iz Sijekovca, kako bi se zadovoljile nastranosti hrvatskih vojnika.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Miloš Govedarica, autor izložbe fotografija u Bratuncu, u okviru koje su izloženi skandalozni dokumenti, za Kurir kaže da je postavio ovu izložbu, jer je usud srpskog naroda u tome što lako zaboravlja ono što mu se dešavalo i što mu se ponovo dešava.

Uprkos narušenom zdravlju, Govedarica se za Kurir osvrnuo na svoju izložbu u Bratuncu, otkrivši da pomenuta dokumenta nisu jedino monstruozno što je na njoj otkriveno.

"Na izložbi imamo list koji je izlazio u BiH tokom 1991. godine, gde su prikazane odsečene glave Srba i noga mudžahedina na njima. To nam se ponovilo i 1992. godine sa mudžahedinskom nogom na glavi Blagoja Blagovića i ostalih Srba. Sve je to nastavak igre koja je davno započeta i još se ne završava", objašnjava Govedarica.

On ističe i da mnogi danas neće da priznaju da je rat u BiH prešao iz Hrvatske.

"Svet se i danas zgražava nad Nicom i Parizom, a veoma dobro su mogli da vide šta se dešavalo na srpskim prostorima. U nalogu za silovanje stoji da se osobe ženskog pola privedu u korist muškog pola. U Sijekovcu se tada nalazilo interventno vozilo Zagreba. A šta će ono tamo? Upravo radi toga. To je bila agresija države Hrvatske", zaključuje Govedarica.

(EPK/M. Jeremić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track