Minimalac će biti veći za 10 evra!
Foto: Shutterstock

Ovo je nova cena rada

Minimalac će biti veći za 10 evra!

Društvo -

Vlada presekla Najniža plata u Srbiji od 1. januara 2017. biće veća za čak šest odsto, što je nešto više od 1.200 dinara, pa će minimalna cena radnog sata koštati 128 dinara

Primanja oko 300.000 zaposlenih u Srbiji koji dobijaju minimalnu zaradu od 1. januara 2017. biće najverovatnije povećana za nešto više od 1.200 dinara mesečno, tako da će im plata iznositi oko 22.200 dinara, saznaje Kurir u Vladi Srbije.Stav Vlade, kao najvećeg pojedinačnog poslodavca u zemlji, jeste da bi minimalna cena radnog sata, umesto 121 dinar, koliko iznosi već dve godine, ubuduće trebalo da bude 128 dinara. Iako je to iznos između onog koji zahtevaju sindikati (143 dinara) i onog na koji pristaju poslodavci (125 dinara), ova povišica od šest odsto biće značajna za sve one koji primaju minimalac. Iz Nemanjine 11 najavljuju da bi konačan dogovor sva ti socijalna partnera trebalo da bude utanačen danas.- Iako su sve tri strane ušle u pregovore o minimalcu s prilično različitim stavovima, blizu smo dogovora da minimalna cena radnog sata bude 128 dinara, tako da bi sadašnja prosečna minimalna plata od 21.000 dinara bila povećana za 1.272 dinara. Preliminarni sastanak Socijalno-ekonomskog saveta biće održan danas i tu bi trebalo da se utanači konačan dogovor kako bi zvanična odluka o povećanju minimalne cene rada mogla da bude saopštena najkasnije do 15. septembra - kaže izvor Kurira.

Socijalni dijalogU Savezu samostalnih sindikata (SSSS) ističu da još nije usaglašena konačna odluka oko minimalca, ali očekuju da će povećanje biti veće od 1.200 dinara mesečno.- Prvi put smo imali socijalni dijalog tri strana koje su nastupile sa svojih pozicija. Uspeli smo da približimo stavove, ali smo se dogovorili da o tome ne pričamo u javnosti do sednice Socijalno-ekonomskog saveta. U svakom slučaju, povišica od sedam dinara po času samo zadovoljava sistem povećanja, a ne rešava ono što treba da reši i ne omogućava fizičku egzistenciju zaposlenog. S poskupljenjem komunalija i struje svim radnicima biće teško da sastave kraj s krajem - kaže Milan Grujić, potpredsednik i pregovarač iz SSSS.Manje dažbinePovećanje minimalne cene rada na 128 dinara poslodavci su spremni da prihvate, ali pod uslovom da im se ukinu neke dažbine koje plaćaju.- Tražili smo smanjenje državnih zahvatanja, uglavnom lokalnih, kao i da se poveća neoporezovani deo zarada sa 12.000 na 15.000 do 17.000 dinara. Ako dobijemo čvrsta obećanja iz Vlade da će se to povećanje minimalne zarade poslodavcima kompenzovati kroz ukidanje nekih lokalnih dažbina, mi ćemo to podržati, ali pitanje je da li će to sindikati prihvatiti - kaže za Kurir Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije. On dodaje da su, u suprotnom, poslodavci spremni na povećanje minimalca za stepen inflacije od 4,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track