MINISTARKA PRAVDE: Rasterećeni sudovi, uskoro zakon o poreklu imovine
Foto: Marina Lopičić

Skoro milion predmeta izašlo iz sudova

MINISTARKA PRAVDE: Rasterećeni sudovi, uskoro zakon o poreklu imovine

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju u velikoj meri rasteretio sudove, da je "blizu milion predmeta izašlo iz sudova" i najavila donošenje zakona o poreklu imnovine.

"To pokazuje da će sudovi da budu rasterećeni i da će efikasnije da postupaju ne samo u izvršenju već i u drugim materijama", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da će Ministarstvo od septembra intenztivirati nadzor nad radom izvršitelja, kako bi unapredili i sprečili da dođe do povreda zakona, s obzirom na to da su dobili velika ovlašćenja.Govoreći o Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici ona je rekla da je to jedan od prvih zakona sa kojim će Ministarstvo pravde da krene u skupštinsku proceduru, te da se nada da će to biti tokom septembra.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Nadamo se da će zakon postići efekat koji smo želeli da ima. Predviđene su određene represivne mere, ali da bi se delovalo preventivno i kako bi se sprečilo nasilje u porodici", rekla je ministarka.Zakon će, kako kaže, omogućiti bolju koordinaciju svih nadležnih organa policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad, kako bi se sprečilo ono što se do sada dešavalo u porodičnom nasilju.

"Zajedno sa ovim zakonom ići će i izmena krivičnog zakonika koji uvodi nova krivična dela, vezana za ovu oblast", rekla je Kuburović i dodala da tim zakonom Ministarstvo pravde ispunjava obavezu iz Istambulske konvencije, obavezu prema Savetu evrope kada je u pitanju zaštitu žena i dece.Govoreći o pregovaračkom poglavlju 23 sa EU, ona je rekla da je Ministarstvo na tome intenzivno radilio u prethodnom periodu, te da je 80 odsto zacrtanog iz akcionom planu već realizovano.

"Članovi Evropske komisije u septembru dolaze u Beograd kada će se utvrditi merila, način izveštavanja kako bi se pratilo da li efikasno sprovodimo mere iz akcionog plana", naglasila je ona.Ona je najavila da će do kraja godine biti donet zakon o poreklu imnovine i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći."Zakon o poreklu imovine baviće se poreskim efektima - onaj koji ima određenu imovinu mora da plate porez", zaključila je Kuburović.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track