Ministarstvo kulture: Komisije čvrsto iza svojih odluka
Foto: Ministarstvo Kulture, Kulturno Nasleđe, Ivan Tasovac

Ministarstvo kulture: Komisije čvrsto iza svojih odluka

Društvo -

Ministarstvo poziva podnosioce predloga i projekata na okončanim konkursima da se aktivno uključe u dijalog

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sa saradnicima održao je sastanak sa predsednicima i sekretarima svih komisija iz oblasti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, na kome su zajednički analizirani rezultati konkursa, kao i kritike koje su putem medija izneli pojedini podnosioci prijava i određena profesionalna udruženja, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Na sastanku je konstatovano da sve komisije čvrsto stoje iza svojih odluka, kao i da je za samu instituciju konkursa od posebnog značaja unapređenje sistema evaluacije prijavljenih projekata, ali i projekata koji su dobili podršku.

- Komisije su prilikom odlučivanja posebno imale u vidu nemogućnost pojedinih institucija i organizacija civilnog društva da sprovedu projekte za koje su na prošlogodišnjem konkursu dobile sredstva. U tom smislu, učesnici sastanka ukazali su na neophodnost jačanja kapaciteta institucija i organizacija civilnog društva za adekvatno sprovođenje finansiranih programa, što je jedan od prioriteta Ministarstva u ovom sazivu - navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

Na ovogodišnjim konkursima akcenat je stavljen na stimulisanje kvaliteta i podržavanje projekata koji imaju prepoznatljivost na republičkom nivou i značajni su za promociju srpske kulturne scene, Definisanjem donjih limita izbegnuta je uravnilovka po sistemu „svima po malo“ i postignuto da se značajnija sredstva dodele nešto manjem broju projekata koji su svojim kvalitetom zaslužili da budu podržani. Ministarstvo kulture i informisanja zahvalilo se komisijama na predanom radu i profesionalnom odnosu u procesu donošenja odluka, pogotovo imajući u vidu da su komisije tokom rada trpele konstantne pritiske, a da su po objavljivanju rezultata pojedinim članovima komisija upućene i uvrede.

Ministarstvo poziva podnosioce predloga i projekata na okončanim konkursima da se aktivno uključe u dijalog koji je Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo današnjim sastankom, na temu strategije, procedura i svih drugih segmenata podrške koju Ministarstvo pruža umetnicima i profesionalcima u sferi kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja otvoreno je za predloge svih aktera sa kulturne scene, sa kojima ostvaruje kvalitetnu i redovnu saradnju i mimo konkursa, te ih poziva da po već ustaljenoj i njima dobro poznatoj proceduri nastavimo saradnju na unapređenju kulturne ponude

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track