MINISTARSTVO PROSVETE: Nastava redovna u 63 posto škola u Srbiji!
Foto: Zorana Jevtić

Štrajk prosvetara

MINISTARSTVO PROSVETE: Nastava redovna u 63 posto škola u Srbiji!

Društvo -
Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je danas da je u prepodnevnoj smeni redovno radilo 63 odsto škola, dok je zbog protesta sindikata prosvetnih radnika nastava bila skraćena u 37 odsto škola.

Prema podacima ministarstva, redovno je radilo 1.106 osnovnih i srednjih škola, dok su čaosovi bili skraćeni za po 15 minuta u 662 škole.

U 79 odsto beogradskih škola nastava je bila redovna i časovi su trajali po 45 minuta.

"Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

On je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo. "Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i baš zbog toga je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju", dodao je Verbić.

Ministar je naglasio da je počelo formiranje radne grupe za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru na kome će se zajedno s predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete raditi u narednim nedeljama. Takođe, predstavnici sindikata biće u najkraćem mogućem roku uključeni u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je, zajedno s početkom pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru, takođe bio zahtev sindikata.

Štrajk skraćenjem čaova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi zaposlenih u javnom sektoru. Jedan od zahteva je i da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track