MISTERIJA: Nestalo opasno meso iz 1982. godine namenjeno Srbiji!
Foto: Shutterstock

U luci Bar ni traga od pošiljke za srpsko tržište

MISTERIJA: Nestalo opasno meso iz 1982. godine namenjeno Srbiji!

Društvo -

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da smrznuta roba nije stigla u Crnu Goru, a stručnjaci da se ne zna kako bi ono delovalo na ljude

Meso staro 34 godine totalno je neupotrebljivo, ali nije jasno kako bi ubacivanje u mesne prerađevine, poput salama i viršli, delovalo na ljude jer sličan slučaj nije zabeležen, upozoravaju stručnjaci.

- Ako i postoji, to nije meso, već slama. Ne mogu da kažem kakve bi bile posledice po ljude, u literaturi nema objašnjenja da je neko jeo meso staro 30 godina - kaže Dobrila Jakić Dimić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo, povodom informacija o navodnom uvozu zamrznutog mesa starog 34 godine.Uprava carina saopštila je kasno preksinoć da je Ministarstvo poljoprivrede obavestilo da je zamrznuto meso staro 34 godine stiglo u Luku Bar i da je zbog toga pojačana kontrola kako bi se sprečilo da uđe u Srbiju. Ali juče je ministarstvo saopštilo da ovakva isporuka nije stigla u Crnu Goru.

- Zasad nema indicija da se takva pošiljka uopšte i približila luci Bar. Dosad nijedna pošiljka, nijedan brod koji je došao, a došla su dva, nije prenosio zamrznuto meso - rekao je Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Međutim, na portalu Agroservis, koji je prvi objavio vest o ovom mesu, i dalje ostaju pri svojim tvrdnjama.- Stigla su dva broda. Jedan sa otpadom od živinskog mesa, masnoćom i ribom za kupce iz Srbije i Makedonije, koji manje-više nije sporan, i drugi, koji je već istovaren, ali kupac nije preuzeo robu. Važno je da se država aktivirala i da nema šanse da to meso uđe u Srbiju - kaže za Kurir Čedomir Keco, urednik portala. On ističe da ne mogu da potvrde da je mesto staro 34 godine, ali jeste lošeg kvaliteta.

Inspekcija Crne GoreMESO NIJE STIGLOVeterinarska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore obavila je preglede i konstatovala da ne postoje nikakve sumnjive pošiljke.- Carina i inspekcija nisu dobile zvanične informacije o prispeću pošiljke mesa iz 1982 - navodi Uprava za inspekcijske poslove CG.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track