MORE ZA PENZIONERE: Na letovanje u maju popust sedam odsto
Foto: Shutterstock_64079596.jpg

Uvek porane Najstariji sugrađani najviše vole grčko more

MORE ZA PENZIONERE: Na letovanje u maju popust sedam odsto

Društvo -

Štedljivi Većina penzionera uplaćuje aranžmane u predsezoni i u septembru jer su tada najjeftiniji, a pored Grčke, omiljene destinacije su im Bugarska i Crna Gora

Većina srpskih penzionera nema para za letovanje u jeku sezone, ali oni koji uspeju da uštede nešto novca na more odlaze u predsezoni ili krajem septembra.

Njihove najomiljenije destinacije su Grčka, Bugarska i Crna Gora, a neki od njih kasno letovanje iskoriste da u apartmanima spreme zimnicu i na taj način uštede na računu za struju.

Kako za Moju penziju ističe Aleksandar Seničić, direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), baš zato što su im sredstva za odmor ograničena, najstariji sugrađani na more nose pune kofere namirnica, kao i zamrznutu hranu u mini-frižiderima, što prevoznicima pravi problem kako da sve to spakuju u bunker autobusa.

- Penzioneri na letovanje najčešće idu u predsezoni, krajem maja i početkom juna, i sredinom i krajem septembra, kada su aranžmani najjeftiniji i koštaju od 60 do 70 evra za 10 dana sa autobuskim prevozom.

Njima odgovara da ranije uplate aranžman i da ga otplaćuju na rate dok ne krenu.

Pojedine agencije daju dodatnih pet do sedam odsto popusta na predsezonske i podsezonske aranžmane - kaže Seničić.

On dodaje da penzioneri najčešće biraju apartmanski smeštaj u Grčkoj, kao i privatni smeštaj u Bugarskoj i Crnoj Gori.

- Oni idu u apartmane u Grčku, u Paraliju, Nei Pori, Hanioti, Nea Vrasnu, Stavros. Nose hranu, gotove pohovane šnicle i zamrznute sarme u frižiderima, kao i sve što je vakuumirano i konzervirano.

Na taj način pokušavaju da sa najmanjim budžetom odu na letovanje. Neki nose i paprike, peku ih i prave ajvar u apartmanima, pa pola Paralije miriše na paprike. Onda ga u teglama nose u Srbiju - naglašava Seničić.

Većina seniora ipak odmor provodi u Srbiji, u banjama i na planinama, gde obavezno iskoriste vaučere od 5.000 dinara koje za letovanje u zemlji deli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Većina penzionera tokom leta za odmor koristi banje u Srbiji, a tokom zime ih ima i po planinama, ali u periodima kada su cene niže, u oktobru, novembru, martu i aprilu.

U tim periodima hotelijeri daju specijalne ponude do 25 odsto jeftinije, uz različite stimulacije poput one da dvoje odraslih može da povede dvoje dece besplatno, pa penzioneri vode unuke - objašnjava Seničić.

Pojedine banje penzionerima odobravaju popuste od pet odsto sto na redovne cene.

Uz to, penzioneri preko Fonda PIO mogu odmor u banjama da plaćaju putem administrativne zabrane na 10 ili 12 meseci.

Da ne boli glava

Obavezno putno i zdravstveno osiguranje

S obzirom na to da većina najstarijih sugrađana ima neki zdravstveni problem, turističke agencije ih savetuju da na letovanju obavezno uzmu putno i zdravstveno osiguranje.

- Agencije insistiraju na osiguranju iz prostog razloga što za tri evra po osobi dnevno mogu da dobiju lekarsku pomoć bez dodatnih plaćanja - naglašava Aleksandar Seničić.

Ponuda

Gde letuju penzioneri

Destinacijacena predsezona i postsezona

Grčka apartmani (Paralija, Nei Pori, Hanioti, Nea Vrasna, Stavros) 60-70 evra za 10 dana sa autobuskim prevozom

Bugarska, privatni smeštaj70-80 evra za 10 danaCrna Gora, privatni smeštaj50 evra za 10 dana

Gratis aranžman

Prva smena besplatna

Pojedine turističke agencije poručuju da iako nemaju specijalne ponude baš za penzionere, oni mogu, kao i svi drugi turisti, da iskoriste besplatno letovanje u maju.

- Za prvu smenu od 22. maja do 1. juna aranžman sa autobuskim prevozom je gratis, a plaća se samo dinarski deo od 4.990 dinara po osobi za odrasle i 2.990 dinara za decu - kažu za "Moju penziju" u jednoj agenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track