MUĆNI GLAVOM: Posle 13 godina ukinuta čuvena satirična emisija
Foto: Youtube/screenshot

Šale zasmetale

MUĆNI GLAVOM: Posle 13 godina ukinuta čuvena satirična emisija

Društvo -
Čuvena satirična emisija "Mućni glavom" ukinuta je posle 13 godina emitovanja bez obrazloženja sa programa Radio Beograda 202. Autor i voditelj emisije Filip Mladenović sačinio je pismeno obraćanje koje vam u celosti prenosimo.

Satirična emisija „MUĆNI GLAVOM" posle više od 13 godina neprekidnog emitovanja bez obrazloženja je skinuta sa programa Radio Beograda 202. Udavljena je u radio talasima RTS-a na frekvenciji direktorskih i uredničkih (auto)cenzura!

Podsećanja radi, emisija "Mućni glavom" je od pokretanja 2002. godine objavljivala i promovisala tekuću satiričnu produkciju u Srbiji, uz veliku podršku satiričnog časopisa "ETNA". Autor zaštitnog znaka "Mućni glavom" je naš poznati karikaturista Marko Somborac. Ujedno, "Mućni glavom" je jedina emisija RTS-a koja je kontinuirano pratila rad naših satiričara, bilo putem njihovog gostovanja u studiju "Dvestadvojke" bilo predstavljanjem njihovih autorskih ostvarenja. Naši satiričari su među najprevodjenijim književnicima, tako da je srpska satira veoma poznata i cenjena u svetu.

Dakle, satirična emisija "Mućni glavom" je ispunjavala sve neophodne pretpostavke za programsko delovanje Javnog medijskog servisa, u skladu sa obavezujućim odredbama Statuta RTS-a, kao i Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o javnom informisanju i medijima.

Zbog ovog neshvatljivog, cenzorskog postupka uputio sam protest Upravnom i Programskom odboru RTS-a, kao i generalnom direktoru Draganu Bujoševiću, generalnom sekretaru Stanislavu Veljkoviću i direktoru Radio Beograda Milivoju Mihajloviću: Kao dugogodišnji novinar RTS/Radio Beograda i kao autor satirične emisije "Mućni glavom", koja je više do 13 godina emitovana na talasima Radio Beograda 202, protestujem zbog skidanja sa programa bez ikakvog obrazloženja i zbog mobinga, kome sam izložen od 15. oktobra 2015. godine, na šta sam upozorio u prethodnom pismu od 1. decembra 2015. Ovakav odnos prema jednom novinaru RTS/Radio Beograda je protivan principima slobode medija, Zakonu o javnim medijskim servisima, Statutu RTS-a i novinarskom kodeksu. Zbog cenzorskog odnosa prema satiričnoj emisiji i meni kao slobodnom novinaru i autoru, prisiljen sam da se obratim za pravnu pomoć Nezavisnom udruženju novinara Srbije i nadležnom sudu.

Hronologija gašenja satirične emisije "Mućni glavom":

15. 10. 2015. Nova glavna urednica "Dvestadvojke" Snežana Grujić na sastanku redakcije saopštava novu programsku šemu, prema kojoj je satirična emisija "Mućni glavom" sa 60 minuta svedena na rubriku u trajanju od 6 minuta u okviru nove emisije subotom "Prosto k'o pasulj", koja se bavi zamenom osigurača, čišćenjem fleka i receptima za pasulj i uštipke...

Autor emisije traži obrazloženje i ulaže usmeno i pismeno protest!

23. 11. 2015. Startuje nova programska šema.

28. 11. 2015. Satirična emisija „Mućni glavom" svedena na rubriku od 6 minuta, koju njen autor uživo vodi pred mikrofonom.

1.12. 2015. Urednički kolegijum saopštava autoru da ubuduće neće moći da vodi rubriku „Mućni glavom" direktno pred mikrofonom, u studiju „Dvestadvojke". Prema novoj odluci, mora najpre da je snimi dva dana pre emitovanja, kako bi se preslušala.

Autor emisije podnosi Zahtev za pokretanje postupka za zaštitu od zlostavljanja na radu odgovornim osobama na nivou RTS-a i o tome obaveštava gen. direktora RTS-a, Upravni i Programski odbor, kao i direktora Radio Beograda.

Tokom decembra 2015. obavljeni razgovori sa odgovornim osobama zaduženim za sprovodjenje Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu na nivou RTS-a.

29. 1. 2016. Urednički kolegijum Radio Beograda 202 na sastanku zakazanom u 13h obaveštava autora da već spremna rubrika za subotu 30. januara 2016. neće biti emitovana i da se rubrika "Mućni glavom" ukida.

Od odgovornih osoba zaduženih za sprovodjenje Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu nije dobijen nikakav odgovor, iako su na to bili obavezni u zakonom definisanom roku. Takodje, autoru niko nije odgovorio na upućena pisma, čak ni formalno, poput "Poštovani kolega, primili smo Vaše pismo u kome...". Ni generalni direktor RTS-a, ni generalni sekretar RTS-a, ni direktor Radio Beograda... Novinaru i autoru sa 20 godina radnog staža na talasima Radio Beograda, sa 3 novinarske i jednom književnom nagradom, sa dva završena fakulteta, sa slušanom radio emisijom koja je 13 godina promovisala našu najkvalitetniju satiru...

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track