MULJANJE PO BABINE LINIJE: Političari milione za filmove dele preko veze
Foto: Dragana Udovicic

Gnev zbog ponižavanja umetnosti

MULJANJE PO BABINE LINIJE: Političari milione za filmove dele preko veze

Društvo -
Dokle god se finansiranje filmskih ostvarenja bude svodilo na estradu, neće nam biti bolje, kaže reditelj Kokan Mladenović

BEOGRAD - To što je Radoš Bajić dobio 76 miliona za snimanje serija „Selo gori, a baba se češlja“, „Ravna gora“ i filma „Za kralja i otadžbinu“ pokazuje da se u Srbiji novac deli na osnovu estradno-političkih prijateljstava, a to je razlog zašto nam nikad neće biti bolje, tvrde čuveni domaći reditelji.Oni kažu da nisu bili srećne ruke poput Bajića, čija je producentska kuća „Kontrast studio“ iz budžeta Kragujevca, dok ga je vodio Veroljub Stevanović, dobila 76 miliona dinara, od ukupno 85 miliona dinara, koliko mu je odobreno za dve serije i film.

Selo gori, a baba se češlja
Selo gori, a baba se češlja

Nova formula- Naše vlasti nemaju svest o značaju bazične kulture i njihovo finansiranje se svodi na estradna prijateljstva i najniže porive, što umetničke, što političke. To je problem cele Srbije, a ne samo Kragujevca i jednog incidenta. Dokle god se finansiranje svodi na estradu, dotle će nam biti ovako kako nam jeste - kaže za Kurir Kokan Mladenović, jedan od najnagrađivanijih reditelja Kokan Mladenović.Uprkos praksi da se domaći autori bore na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS), pod nadležnošću Ministarstva kulture, dvojac Stevanović-Bajić je, kako je Kurir juče pisao, pronašao novu formulu finansiranja, možda upravo zbog toga što pomoć FCS gotovo nikad ne prelazi 20 miliona dinara.- Ne znam koje su relacije u tom slučaju, ali nisam nikad dobijao novac od lokalnih samouprava - kaže filmski i pozorišni režiser Jug Radivojević.Ni reditelj Milorad Milinković Debeli nije hteo da ulazi u svrsishodnost ulaganja miliona državnog novca u Bajićeve serije.- Nikad od vlasti nisam ništa dobio. Nekome je i malo dovoljno, drugima je i mnogo malo - kazao je Milinković.

Ravna gora
Ravna gora

Nema poređenjaBajić je, inače, kazao da se ponosi saradnjom s Kragujevcem, a Stevanović da su serije finansirane zarad promocije grada (?!), te da je svaka isplata „pokrivena skupštinskim odlukama“. Novi gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić drugi dan zaredom odbija da govori o ovom slučaju, kao i da odgovori na pitanje da li će Bajiću biti isplaćeno preostalih devet miliona dinara.

Besan na državu... Mladenović
Besan na državu... Mladenović

Neisplaćeni honorariGLOGOVAC: TO ĆEMO SAMI DA REŠIMOIako je Bajićev „Kontrast studio“ dobijao milione pomoći za snimanje, u javnosti se pominjalo da glumcima u seriji „Ravna gora“ nisu isplaćeni honorari.- To ne treba da bude vaš problem. To mi sami rešavamo s produkcijom - kaže Nebojša Glogovac.Ostali glumci su bili škrti, ali se između redova možda može pročitati da nisu svi do kraja ispoštovani. Na pitanja Kurira iz „Kontrast studija“ odgovore nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja