MUP nije postupio po preporukama za Savamalu
Foto: Nebojša Mandić

Ombudsman Saša Janković

MUP nije postupio po preporukama za Savamalu

Društvo -

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tužbom protiv nedeljnika NIN na sud izvodi kritičku misao.

Dodao je da on to čini umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude u fantomkama koji su rušili objekte u Savamali.

On je u saopštenju objavljenom na sajtu rekao da MUP ni posle isteka dodatnog roka nije postupio po njegovim preporukama u slučaju rušenja u Savamali, niti je ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da izvrši preporuke, čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu.

"Umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad Policije te noći, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN-a i kritičku misao u Srbiji. To je korak u potpuno pogrešnom pravcu", saopštio je Janković.

Na to je državna sekretarka MUP Jana Ljubičić odgovorila da je očigledno da Janković na "najgori način i suprotno Ustavu i zakonima Srbije, osporava ljudsko i zagarantovano pravo Stefanovića da zatraži pravdu na sudu, zbog grubih laži i nestina koje su iznete u nedeljniku NIN".

"Skandalozno je da čovek koji mesečno zarađuje 400.000 dinara, kako bi štitio prava građana, osporava bilo kome pravo da zaštiti sebe na sudu. Iskreno se nadam da time ne želi da vrši pritisak na sudske organe, imajući u vidu da je postupak po ministrovoj tužbi u toku. Volela bih već jednom da Janković skine masku zaštitnika građana sa lica i da jasno kaže koja je njegova uloga u društvu i šta su mu ciljevi. Tražim od njega, kad se već poziva na Zakon o zaštitniku građana, da se malo bolje upozna sa istim i prestane da ga krši svojim očiglednim političkim angažovanjem", navela je Ljubičićeva u saopštenju.

Ona je izrazila i uverenje da će Tužilaštvo do kraja rasvetliti slučaj u Savamali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track