MUTNO: Ministar Lončar bez tendera troši 700 miliona!
Foto: Fonet

Moguće zloupotrebe tokom renoviranja bolnica

MUTNO: Ministar Lončar bez tendera troši 700 miliona!

Društvo -
Ministar zdravlja raspisao postupak za obnovu 164 zdravstvene ustanove, što će koštati skoro šest miliona evra, bez objavljivanja poziva. To znači da je sam odlučivao s kojim firmama će sklopiti vredne ugovore

BEOGRAD - Renoviranje 164 zdravstvene ustanove širom Srbije počelo je juče, ali je izbor izvođača radova ovog velikog posla, koji je vredan 700 miliona dinara, sproveden netransparentno i uz dosta prostora za zloupotrebe, otkriva Kurir!Naime, Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar su posao krečenja, adaptacije i sanacije mokrih čvorova i vodovodne i kanalizacione mreže zdravstvenih ustanova proglasili za hitan posao, pa nisu raspisali javni tender, nego je sve obavljeno kroz pregovarački postupak sa unapred izabranim potencijalnim izvođačima. To praktično znači da je ministarstvo samo odlučivalo s kojim firmama će sklopiti ugovore za ovaj milionski posao.Nedopustivo- Lončar je raspisao pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, a to znači da nema zdrave konkurencije i javnog nadmetanja, što bi bila uobičajena praksa u otvorenom postupku javne nabavke. Direktna pogodba u ovakvim slučajevima ranije je bila prava retkost. A kolika je žurba bila da se uđe u pregovarački postupak pre Nove godine pokazuje neuredna tenderska dokumentacija Ministarstva zdravlja, objavljena na portalu javnih nabavki - kaže izvor Kurira i dodaje:- Za veći broj ustanova nema ni površine, a ni pozicije radova koji su predmet nabavke. Nečuveno je da imate samo ime doma zdravlja pored kog stoji napomena „krečenje zdravstvene ustanove“, ali bez bilo kakvih drugih podataka. Dakle, za neke ustanove se ne zna ni kolika se površina kreči ni kakvi se tačno radovi izvode. To je nedopustivo jer se ne može tražiti izvođač za ovakvu vrstu radova, a da se pritom ne zna koliko će on kvadrata krečiti.Poželjno sugerisanjeS druge strane, ministar Zlatibor Lončar navodi da je ministarstvo dobilo pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke da može da ide u pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. Kako objašnjava za Kurir, bilo je neophodno da se s radovima započne što pre.- Za ovaj posao namenjena su sredstva iz budžetske rezerve. Ta sredstva su morala da se iskoriste do 31. decembra - navodi Lončar.On dodaje da svi mogu da isprate proces renoviranja i sugerišu ukoliko se negde novac troši nenamenski.

Draško KarađinovićIZVOR KORUPCIJE I IZBORNI MARKETINGDraško Karađinović iz NVO Doktori protiv korupcije strahuje da i ovaj projekat ne završi kao rekonstrukcija zdravstvenih ustanova u okviru NIP od 2006. do 2008, kada su otkrivene zloupotrebe, a radovi nisu dali velikog efekta.- Ako se sada zna koje ministarstvo za šta odgovara, ako postoji Zakon o javnim nabavkama, nije jasno zašto se ne poštuje procedura. Čim se novac može trošiti diskreciono, to je izvor korupcije. Nadam se da se ovaj inače neophodan projekat ne sprovodi, kao što je to bio i slučaj sa rasipničkim NIP, zbog površnog marketinga pred izbore - kaže on.

Alarmantno učestali napadi na medicinske radnikeAKO SE INCIDENTI NASTAVE, HITNE PROMENE ZAKONAMinistar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će zatražiti najhitnije promene zakona i oštre kazne ukoliko se nastave napadi na medicinske radnike na radnom mestu. On je nakon sastanka sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, poverenikom Rodoljubom Šabićem, direktorkom Lekarske komore Srbije Vesnom Jovanović i predstavnicima sindikata iz oblasti zdravstva rekao da je dogovoreno da se više ne apeluje, nego da se insistira i zahteva da ne postoji nijedan razlog da dođe do bilo kakvog incidenta u zdravstvenim ustanovama.- Ako se incidenti nastave, tražićemo najhitnije promene zakona i da se to najoštrije kazni, a u međuvremenu ćemo angažovati sve koji učestvuju u ovom procesu da odrade sve po važećim zakonima i po pravilima koja postoje, jer je krajnje vreme da pacijenti i zdravstveni radnici budu na istom zadatku i da ga zajedno rešavaju - rekao je Lončar novinarima.

NEKE OD USTANOVA KOJE ĆE BITI RENOVIRANE DO SREDINE 2016.DZ KladovoDZ NegotinDZ ZaječarDZ ČajetinaDZ ParaćinDZ KraljevoDZ Priština (sedište u Gračanici)KC KragujevacKC SrbijeKBC Bežanijska kosaKBC ZvezdaraGAK Narodni frontInstitut za neonatologiju (Beograd)Institut za mentalno zdravlje (Beograd)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track