NA DRINI ĆUPRIJA SE RASPADA: Nestalo pet miliona evra

Zabrinuti

NA DRINI ĆUPRIJA SE RASPADA: Nestalo pet miliona evra

Društvo -

Nemamo pisane tragove o tome koliko je novca uloženo u rekonstrukciju, kao ni koliko je poreza plaćeno, kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad

Kurirova priča da je radovima na sanaciji čuveni most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu doveden u opasnost i da je pitanje da li će građevina moći da izdrži veću poplavu, poput one iz 2010. godine, izazvala je pravu buru.Lokalna vlasta postavlja pitanje na šta je, prema nezvaničnim podacima, potrošeno pet miliona evra investitora radova, odnosno turske agencije „Tika“.Mahovina pravi problem- Bilo kakve pisane tragove koliko je novca uloženo u rekonstrukciju nemamo i ja ih nisam video. Koliko je poreza plaćeno entitetu i državi, niko ne zna - kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.Nema za sada preciznih podataka ni o obimu radova koji su izvedeni na mostu. Ono što se zna jeste da je na početku sanacije rađeno uklanjanje vegetacije sa zidova mosta, ali se samo nekoliko meseci kasnije pojavila mnogo bujnija vegetacija.- Za mahovinu nam je rečeno da je slata na ispitivanje i da ne postoji sredstvo da se ona suzbije, kao i da opština svake godine mora da plaća njeno uklanjanje - objašnjava Đurević.

Rađeno je i na fugovanju mosta, ali su te fuge već sledeće zime popucale na mrazu i poispadale, pa je moralo da se radi ponovo. Koliko je svaki od tih radova koštao i koliko su ti radovi ugrozili samu građevinu, podataka nema.Podigli nivo rekeSporni su i radovi na sanaciji stubova mosta. U Višegradu kažu da je taj deo posla obavljen prostim nasipanjem kamena oko stubova celom dužinom mosta, da je negde sloj kamena debeo i do dva i po metra i da je na taj način nivo korita podignut, a protok kroz lukove smanjen. Iako je pre tri godine Kuriru iz tadašnje lokalne vlasti u Višegradu rečeno da se „svi radovi na mostu izvode prema dokumentaciji i pod nadzorom ministarstva kulture RS i Instituta za materijale iz Banjaluke“, prema našim saznanjima, polovinom maja 2014. ministarstvo za građevinarstvo RS dostavilo je Republičkoj upravi za građevinske poslove pismo u kom je zatražen inspekcijski nadzor uz tvrdnju da se radovi na mostu „ne izvode u skladu sa glavnim projektom, niti se vrši kontrola kvaliteta ugrađenih materijala“.

Turci se ne oglašavajuNEMA PROCENETurska agencija, iako je to od nje traženo, nije vlastima u Višegradu dostavila procenu uticaja Drine na most posle izvedenih radova. „Tika“ nije odgovorila ni na pitanja Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track