NA KOLEKTIVNO VENČANJE U INVALIDSKIM KOLICIMA Roditelji: Oduzeli su nam ćerku od 12 dana
Foto: Aleksandar Jovanović

Bore se za dete

NA KOLEKTIVNO VENČANJE U INVALIDSKIM KOLICIMA Roditelji: Oduzeli su nam ćerku od 12 dana

Društvo -

Lajšići imaju ćerku Dariju od 16 meseci, koja je smeštenau hraniteljsku porodicu jer je Marija invalid, a Darko nezaposlen

Moja ćerka Darija ima 16 meseci, a oduzeli su nam je kad je imala samo 12 dana. Kao da su mi srce iščupali iz grudi. Kako može da bude majci kojoj uzmu tek rođenu bebu, a ja nisam ništa mogla da uradim da to sprečim!Jedva zadržavajući suze priča majka šesnaestomesečne devojčice Darije Marija Lajšić (39), koja boluje od cerebralne paralize i koja je u invalidskim kolicima u nedelju izgovorila sudbonosno „da“ ocu svog deteta Darku Lajšiću (31) na kolektivnom venčanju u Beogradu.Lajšićima je venčanje prvi korak u borbi za povratak iz hraniteljske porodice deteta koje im je Centar za socijalni rad oduzeo jer je Marija invalid, a Darko nezaposlen.- Po Darijinom rođenju nismo mogli da nađemo ženu koja će brinuti o bebi. Nisam mogla da se staram o njoj jer sam fizički nesposobna. Darko dugo nije mogao da izvadi ličnu kartu. A pošto nije imao dokumenta, nije mogao da prizna dete po rođenju. To su bili razlozi Centra za socijalni rad da nam oduzmu dete - počinje Marija.Bez lične karteDarko nije mogao da izvadi ličnu kartu sedam godina jer niko od stanodavaca nije želeo da ga prijavi. Kako on tvrdi, obratio se socijalnom, ali oni su odbili.- Nema šta nisam probao, koga nisam molio. Gde god smo se obratili, zatvorili su nam vrata. Posle su u socijalnom pričali kako ja namerno nisam hteo da izvadim dokumenta, što nije istina - priča Darko.Kaže da hranitelji dobijaju 40.000 mesečno za čuvanje njihovog deteta i da im se uplaćuje radni staž.- Hoću da radim, ništa mi nije teško. Radim na građevini, ali nisam zaposlen za stalno. Želimo da joj budemo roditelji, nismo je rodili da je neko drugi čuva. Zašto nas država sprečava u tome? Srce mi se cepa - pita sagovornik Kurira.Borba za DarijuOvaj par zaključuje da neće odustati da vrati ćerku i da će učiniti sve kako bi ona bila uz njih, ali takođe mole državu da im to i obezbedi. Lajšići kažu da su imali sreću s hraniteljskom porodicom kod koje je izmeštena Darija. Oni im dozvoljavaju da je viđaju jednom mesečno.

Lajšić moli da radiMOŽE LI DRŽAVA DA MI DA POSAO?- Ne mogu noćima da spavam, stalno mislim na ćerku. Traže da imam stalno zaposlenje i platu od 40.000 dinara. Ne treba nama niko da poklanja ni stan, niti daje novac. Samo hoću svoje dete. Je l‘ može ova država bar posao da mi obezbedi? Darija ima i oca i majku koji je vole. Zašto neko drugi da brine o njoj kad ima nas? - priča Lajšić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track