Svečana akademija Jubilej projekta „Stopama naših predaka“

NA KRF ODLAZE DECA; A VRAĆAJU SE LJUDI! Počast precima stradalim u Velikom ratu

Društvo -

Svetosavsko zvonce obeležilo pet godina otkako, svakog leta, talentovani đaci iz regiona idu na grčko ostrvo da odaju počast precima stradalim u Velikom ratu

Na Krf već pet godina vodimo decu, a vraćamo ljude, rekao je danas Dimitrije Stikić, idejni tvorac projekta „Stopama naših predaka“, čiji je medijski partner „Adrija medija grupa“, na akademiji „Okupljanje Krfljana“ u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, kojom je obeleženo pet godina od početka pomenutog projekta.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Na fotografiji: Vođa projekta Dimitrije Stikić, gradonačelnik Krfa Kostas Nikoluzas, urednica u Kuriru Jelena Spasić i direktor AMG Dejan Wolf

Svetosavsko zvonce, organizacija SPC za decu, već pet leta vodi najtalentovanije đake iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore na Krf, gde uče o tragičnoj i slavnoj epopeji iz 1916, kad se srpska vojska, posle Albanske golgote, iskrcala na to grčko ostrvo.

Foto: Dragana Udovičić

- Prošle godine označavali smo pun vek kako su naši hrabri vojnici kročili stopom na daleki Krf. Pomognuti od strane grčkog naroda, uspeli su da se oporave i nastave borbu za oslobođenje Srbije. Ljubav koja je tad postojala između naša dva naroda jaka je i danas – rekao je Stikić i dodao da je na nama da svake godine radimo na tome da ovaj projekat raste.

Nakon uvoda uz stihove pesme „Tamo daleko“, emotivnih sastava učenika koji su išli stopama predaka, „Marša na Drinu“, pred publiku je izašao i specijalni gost iz Grčke - gradonačelnik Krfa Kostas Nikoluzas:- Poput naših predaka, i mi danas moramo da se oslonimo jedni na druge.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Prisutnima se obratio i patrijarh Irinej:- Ne postoje reči kojima se može opisati zahvalnost koju Srbija duguje Grčkoj. Kad je našim vojnicima bilo najteže i kad je naša zemlja bila na kolenima, pomoć je došla od naše pravoslavne braće. Godine tokom kojih je Krf bio Srbija, a naša dva naroda kao jedan, zauvek treba da ostanu u sećanju potomaka.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić najavili su veću podršku projektu „Stopama naših predaka“.

D. K.

Gradonačelnik KrfaPODRŠKA AKCIJI AMGGradonačelnik Krfa Kostas Nikoluzas pozdravio je akciju „Adrija medija grupe“ i Udruženja novinara Srbije „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“. On je rekao i da je zahvalan na našoj inicijativi da Beograd dobije ulicu Janisa Janulisa, seljaka sa Krfa koji je pomogao Srbima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track