NAJMODERNIJI U SRBIJI: Postavljen kamen-temeljac za novi zatvor u Pančevu
Foto: Tanjug Printscreen

Useljenje planirano za dve godine

NAJMODERNIJI U SRBIJI: Postavljen kamen-temeljac za novi zatvor u Pančevu

Društvo -

PANČEVO - U Pančevu je danas počela izgradnja novog zatvora, koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osoba lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a useljenje je planirano za dve godine.

Prvi temelj formalno je položio ministar pravde Nikola Selaković, a obeležavanju početka radova prisustvovali su i direktor Uprave za izvršenje krivicnih sankcija Milan Stevović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište, rekao je ministar pravde. Kazneno-popravni zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite, najavio je Selaković.

"Zatvor će biti građen po najsavremenijm standardima i mogu da kažem da će biti najmoderniji zatvor u Srbiji", rekao je Selaković. Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor. Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata nove generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za lični pretres.

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija. Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od cega Centralna evropska banka kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira sa pet miliona evra za opremanje, rekao je ministar. On je napomenuo da će ga nameštajem opremati "stanari" zatvora u PoĹžarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i NiĹĄu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...)

Kada radovi budu gotovi, postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u centru grada u pešačkoj zoni, biće iseljen, a ideja je da se ta zgrada koja je u vlasništvu Ministarstva pravde, preda gradskoj upravi i preuredi u muzej. Ta zgrada ima kapacitete za 160 lica, a datira, prema podacima Uprave, iz vremena Marije Terezije, tačnije iz druge polovine 18. veka, i od postanka nije menjala svoju namenu. Srbija trenutno ima 35 zatvora, od kojih je pet na Kosovu i Metohiji, a pored zatvora u Pančevu do kraja godine, prema rečima ministra, planirano je da počne izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

"Na ovaj način još jednom smo pokazali da ono što smo započeli 2012, a posebno 2014, prateći najsavremenije standarde, odgovornost i prema državi, ali i prema osobama koje su činile krivična dela i koje su se našle u kaznenim zavodima radi korigovanja njihovog ponašanja", rekao je Selaković. On je podsetio da je pre tri godine Srbija bila na prvom mestu po "natrpanosti" zatvora, a da se u međuvremenu pomerila za deset mesta na bolje. Poslednjih nekoliko godina zatvorski kapaciteti povećani su sa 7.200 na 9.800 osoba koja mogu da budu smeštena u njima, naveo je Selaković.

"Izgradnjom ovog zatvora, zatvora u Kragujevcu, ali i novim paviljonima u Zabeli, Sremskoj Mitrovici i Leskovcu, dobićemo optimalne kapacitete, s obzirom na ukupan broj pritvorenih i osuđenih lica, tako da će biti - jedno lice, jedno mesto, a možda čak i više mesta po čoveku", rekao je Selaković. Stevović je pohvalio saradnju sa gradskom upravom Pančeva, posebno na pretprojektnim radovima. "Sve prepreke smo uspeli da savladamo i nadam se da ćemo za 18 meseci svi zajedno biti ponosni na novi zatvor i prateće projekte vodovoda i kanalizacije", rekao je Stevović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja