NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVLJA U SRBIJI: Blagodatni oganj stiže ispred Hrama u subotu u 23!
Foto: Reuters

Organizovan doček

NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVLJA U SRBIJI: Blagodatni oganj stiže ispred Hrama u subotu u 23!

Društvo -
"Silazak Blagodatnog ognja" smatra se najvećim čudom u Svetoj zemlji i veruje se da se on javlja iz središta kamena na kojem je, po verovanju, ležalo telo Isusa Hrista u grobu nakon raspeća. Pali se sam od sebe

BEOGRAD - Doček Blagodatnog ognja koji se smatra jednim od najvećih čuda u pravoslavlju, biće organizovan u subotu, 11. aprila ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.Blagodatni oganj će tu doneti patrijarh srpski Irinej oko 23 sata, pred prvu Uskršnju liturgiju koju će poglavar SPC služiti u Hramu. Oganj će u subotu biti prenet u Beograd iz Jerusalima, a pomoć SPC u organizaciji transporta pružiće Jerusalimska patrijaršija i Ruska pravoslavna crkva. Delegaciju SPC u Jerusalimu predvodiće episkop slavonski Jovan, dok u ime države putuje pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Jovović.

Najveće čudo u Svetoj zemlji

"Silazak Blagodatnog ognja" smatra se najvećim čudom u Svetoj zemlji i veruje se da se on javlja iz središta kamena na kojem je, po verovanju, ležalo telo Isusa Hrista u grobu nakon raspeća.Svečnost se na tom mestu održavana na Veliku subotu (dan pre Uskrsa) po Julijanskom kalendaru.Hristov grob je u jerusalimskoj crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg koju na Veliku subotu od 10 do 11 pregleda komisija koju čine predstavnici svih hrišćanskih zajednica, vlasti Izraela i muslimanska porodica koja vekovima održava red u crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg.Njihov zadatak je da se uvere da se u crkvi ne nalazi ništa čime se plamen mogao veštački izazvati. Tačno u podne u kriptu crkve silazi patrijarh jerusalimski i unosi ugašeno kandilo koje će biti upaljeno Blagodatnim ognjem, a potom uzima četiri snopa od po 33 sveće i čita molitve.

Tokom molitvi "javlja se svetlost" (Blagodatni oganj) koji najpre upali kandilo i snopove sveća koje drži jerusalimski patrijarh. Potom, patrijarh izlazi iz kripte i predaje plamen jermenskom i koptskom patrijarhu, a onda i svim vernicima u crkvi.U specijalnoj posudi plamen će u Beograd biti donet avionom iz Tel Aviva u subotu i dočekan u 19.30 na Aerodromu "Nikola Tesla", a potom će biti dočekan i ispred Hrama Svetog Save.Blagodatni oganj biće prenet u crkve na Kosovu i Metohiji, a potom u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku, Pakrac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track