NARODNO VEROVANJE: Danas se ne uzima nož u ruke, ne jede se i ne pije ništa crveno!
Foto: Wikipedia

USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

NARODNO VEROVANJE: Danas se ne uzima nož u ruke, ne jede se i ne pije ništa crveno!

Društvo -
U Šumadiji se poštuje strog post, ne rade se teži poslovi, a narod veruje da je ovo dobar dan da se beru lekovite trave. Deci se danas ne daju paradajz, breskve, jabuke ili bilo šta drugo crvene boje

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, dan koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Reč je o velikom prazniku koji je ujedno i strog jednodnevni post. Događaj na kojem je zasnovan današnji dan koji hrišćani obeležavaju jeste brak Iroda Antipa, koji se oženio Irodijadom, ženom rođenog brata Filipa.

DANAS JE USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA: Spomen na okrutnu smrt kuma Božjeg!

Zbog tog nemoralnog čina, Sveti Jovan ga je bez straha izobličavao pred svima. Na rođendan Iroda Antipe, Irodijadina kći, pošto je prethodno igrom ugodila Irodu, a po nagovoru svoje zle majke, tražila je od Iroda, i dobila, glavu Svetog Jovana Krstitelja. Tako je stradao veliki prorok, a Irodijada je njegovu glavu zakopala u svom dvorcu. Telo su sahranili Jovanovi učenici u Palestini.

Narodna verovanja i običaji

Današnji dan se u srpskom narodu izuzetno poštuje i smatra velikim praznikom kada se izbegava bilo kakav težak rad i kod kuće i u polju. Prati ga strog post, a prema narodnom verovanju danas ne treba ni jesti, ni piti ništa crveno jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

Na ovaj dan u Šumadiji se posti, ne rade se teži poslovi, a narod veruje da je ovo dobar dan da se beru lekovite trave. Na taj dan deci ne daju da jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje. Samo žene rade oko semena, ostavljaju ga za sledeću godinu i spremaju zimnicu.

U Hercegovini na ovaj dan poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko semenja, čak paze na koji je dan palo usekovanje, pa ako je to ponedeljak, na primer, onda svakog ponedeljka u godini izbegavaju da se bave semenom.

U nekim selima se dogovore da se oranje započne sutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi počne.

(EPK/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track