NBS: Pejpal nije bezbedan za korišćenje u Srbiji
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Guvernerka potvrdila pisanje Kurira

NBS: Pejpal nije bezbedan za korišćenje u Srbiji

Društvo -

To je samo zato što nije licenciran kod centralne banke i što Zakon o deviznom poslovanju nije menjan deset godina

Nakon teksta „Jorgovanka ubija male IT firme“, objavljenog juče u Kuriru, Narodna banka Srbije poslala je saopštenje u kojem potvrđuje da pejpal u velikom broju slučajeva nije bezbedan za korišćenje.

To je samo zato što nije licenciran kod centralne banke i što Zakon o deviznom poslovanju nije menjan deset godina. Nažalost, javnost je i dalje ostala uskraćena za odgovor na pitanje koje smo uputili NBS, kako je na osnovu nečijeg pejpal naloga moguće utvrditi gde korisnik ima prijavljeno boravište.

- Pružanje platnih usluga je licencirana delatnost svuda u svetu, pa tako pejpal pruža usluge građanima i kompanijama u EU kao licencirana kreditna institucija sa sedištem u Luksemburgu. Zbog toga pejpal može da služi domaćim pravnim i fizičkim licima za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom, ali ne i za njihova međusobna plaćanja u domaćem platnom prometu - navodi NBS.Međutim, NBS zaboravlja da napomene da je dovoljno da se pejpal licencira samo u jednoj zemlji EU kako bi mogao da obavlja poslove u 28 zemalja EU, ali i da nakon aprila 2015, kada je omogućen prijem sredstava u Srbiji putem ovog servisa, nikakvi pregovori s pejpalom nisu vođeni.

Takođe, i dalje je nejasno zbog čega iz Zakona o deviznom poslovanju nije izuzeta trgovina putem pejpala, koja se obavlja na internetu. Takvo usklađivanje zakona učinile su sve zemlje regiona.D. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track