NE BOJIM SE KLETVE ZA HRAST: Čovek koji je uklonio drvo staro 600 godina!

Koridor 11

NE BOJIM SE KLETVE ZA HRAST: Čovek koji je uklonio drvo staro 600 godina!

Društvo -
Čist nemam predrasuda jer su i crkveni velikodostojnici dali saglasnost, kaže Dragan Jovčić, koji je posekao zapis zbog kojeg su dve godine kasnili radovi na izgradnji auto-puta Beograd - Južni Jadran

GORNJI MILANOVAC - Hrast star 600 godina, koji su meštani sela Savinac smatrali svetim drvetom, zapisom, u četvrtak rano ujutro posekla su trojica radnika firme „Art pres“, čime je omogućen nastavak izgradnje Koridora 11.Nalazio se na trasi budućeg auto-puta Beograd - Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, zbog čega su pre dve godine u dužini od 150 metara obustavljeni radovi jer niko nije želeo da ga ukloni zbog predrasuda da će mu se nešto loše desiti.Tri radnika ga seklaJedan od radnika koji mu je presudio je Dragan Jovčić (53) iz Belanovice. On je s još dvojicom kolega seču započeo u pet časova, a završili su nakon sat i po. Rekao je da u radnom veku veće drvo nije posekao.- Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio, niti strahujem zbog posledica jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio - istakao je Jovčić.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Zavod za zaštitu prirode još pre dve godine ocenio da je hrast pri kraju svog životnog veka, u završnoj fazi razvoja i sa pojavom truleži iznutra, te da se ne mogu primeniti mere zaštite koje bi garantovale njegovo očuvanje. Kada je posečen, videlo se da je u sredini potpuno istrulio.

Foto: Printskrin YouTube
Foto: Printskrin YouTube

Međutim, predsednik mesne zajednice Miliša Nikolić tvrdi da je hrast kao verski zapis isečen na nedostojanstven način.- Ako je hrast trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja stara preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze - rekao je Nikolić i dodao da ga nisu posekli „ni Turci, ni komunisti“, ali je „pao na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja, 23. jula“.

Foto: Gordana Plazinić
Foto: Gordana Plazinić

Strahuju za vozačeMeštani strahuju da ova deonica auto-puta ne postane „crna tačka“.- Poseći drvo-zapis u narodu se tumači kao i porušiti crkvu. U ovom delu Šumadije postoji mnogo mesta o koja su se ljudi ogrešili, danas ih znamo po nesrećama koje su se tamo dešavale - priča meštanin Boro S.

MinistarstvoTRUP HRASTA U PORTI CRKVEMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, saopštilo je da će, uz saglasnost SPC, biti uređen spomen-park u porti crkve za novi život starog hrasta:- U toku sledeće sedmice počeće radovi na uređenju porte Crkve Svetog Save u Savincu, koji predviđaju uređenje spomen-parka u kojem će se nalaziti i deo trupa starog hrasta. Biće konzerviran i sačuvan za buduće naraštaje, kao jedan od simbola ovog kraja. Dvorište će dobiti nove mladice hrasta i drugog zelenila, koje će dati novi izgled i crkvenom kompleksu i selu Savinac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track