Nebojša Stefanović: Informacije iz istrage mnogo manje cure
Foto: Fonet

Tribina Centra za otvoreni dijalog

Nebojša Stefanović: Informacije iz istrage mnogo manje cure

Društvo -
Saša Milovanović, direktor Njuz grupe Adrija medija grupe, ocenio da je curenje informacija u Srbiji na istom nivou kao i u razvijenim zapadnim zemljama

BEOGRAD - Ministar Nebojša Stefanović rekao je da se, otkako se nalazi na čelu MUP, više ne dešava da mediji najavljuju hapšenja, što je ranije bio slučaj, kao i da informacije iz istraga mnogo manje cure nego ikada do sada.

- Nekada MUP ne demantuje pisanje medija upravo da se ne bi ukazalo na drugačiji tok istrage, a važno je da se vodi računa o tome da se saopštavanjem pojedinih informacija ne upozoravaju pojedinci koji bi mogli da budu procesuirani - rekao je Stefanović na tribini „Curenje informacija - zloupotreba ili interes javnosti“, koju je organizovao Centar za otvoreni dijalog.Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije, naveo je da nema organizovanog curenja informacija iz tužilaštva. Saša Milovanović, direktor Njuz grupe Adrija medija grupe, ocenio da je curenje informacija u Srbiji na istom nivou kao i u razvijenim zapadnim zemljama.

- Većina dobijenih informacija uvek je u nečijem interesu i logično je da je zato i dobijena. Zato je na uredniku i kolegijumu redakcije da proceni da li tu informaciju objaviti, posebno ako je interes javnosti da se nešto sazna daleko značajniji od nečijeg sitnog interesa. Problem je i u brzini provere informacija, jer novinari često imaju kratak rok. U policiji je relativno brzo moguće proveriti svaku informaciju, dok u tužilaštvu nije moguće ni nedeljama - istakao je Milovanović.Govorili su i glavni urednici Blica i Danasa Marko Stjepanović i Zoran Panović, a moderator je bio Zoran Trifunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track