NEKI OD DANAS OPET U KLUPAMA: Ovi đaci možda ipak neće morati u školu
Foto: Marina Lopičić

Konsultacije moguće

NEKI OD DANAS OPET U KLUPAMA: Ovi đaci možda ipak neće morati u školu

Društvo -

BEOGRAD - Osnovci i srednjoškolci se danas posle produženog raspusta vraćaju u školu, a školske uprave u saradnji sa lokalnim samoupravama mogu da donesu i drugačiju odluku zbog vremenskih uslova i epidemije gripa

"Škola se nastavlja u sredu, s tim što postoji mogućnost da se određene škole i lokalne samouprave konsultuju i vide da li postoje uslovi za nastavak, bilo da je reč o vremenskim uslovima ili gripu. Nikom nismo rekli da treba da se vrati pod nemogućim uslovima", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

(KURIR TV) POSLEDNJI DAN RASPUSTA: Kako se provode deca u Zaječaru

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je sagledalo sve okolnosti šta činiti sa nastavkom školske godine budući da su informacije u gradovima različite, tako da je negde zabeležen veći, a negde manji broj obolelih od gripa.

Tokom dana smo primili nekoliko odluka lokalnih vlasti od odlaganju nastave do 16.01. i to:

- Opština Štrpce

- Opština Gnjilane

- Opština Gora

- Opština Surdulica.

U SJENICI I DALJE KRITIČNO: Sela zavejana, ŠKOLE NE RADE do 16. januara

On je objasnio da škole treba da nadoknade časove u dogovoru sa resornim Ministarstvom, napominjući da će to u budućnosti biti lakše uvođenjem "elektronske prosvete".

"Ono što je važno je da se ubuduće vodi računa kada deca dođu posle prekida, da ih ne 'startuju' svi odjednom, da ne daju kontrolne, da se ne ponašaju kao da ništa nije bilo.Toga imamo u praksi", rekao je Šarčević.

Takođe, naveo je da je u toku javna rasprava o novom sistemskom Zakonu o obrazovanju koji između ostalog predviđa veću autonomiju školskih ustanova. Kako kaže, Ministarstvo ne želi da pravi "tvrde odluke o kalendarima", jer kako je objasnio na primeru, interes Sjenice je da zimski raspust traje duže, a interes drugih sredina je drugačiji.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Ono što je sada bitno, mi smo doneli odluku koja je pomirljiva. Nastavlja se polugođe sutra u većini škola, s tim što se određene škole i lokalne samouprave mogu konsultovati", rekao je Šarčević.

Deca su u školske klupe trebalo da se vrate u ponedeljak 9. januara, ali je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se zbog epidemije gripa raspust produži za dva dana. U Srbiji je trenutno zbog vremenskih nepogoda na snazi vanredna situacija u deset opština, a prema najavama iz RHMZ od četvrtka se očekuje toplije vreme.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Kako deca u Zaječaru provode poslednji dan raspusta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track