NELJUDSKI: Mađari nam vraćaju 49.500 migranata!
Foto: Reuters

Vlada Viktora Orbana sprema masovnu deportaciju izbeglica u Srbiju

NELJUDSKI: Mađari nam vraćaju 49.500 migranata!

Društvo -
Velika kriza kuca na vrata: Naša država neće imati gde dalje da ih pošalje, jer sporazum o readmisiji koji to omogućava potpisali smo samo sa susednom Bugarskom, odakle dolazi najmanji broj izbeglica

BEOGRAD - Mađarska vlada na čijem je čelu Viktor Orba, pripremila je novi pakleni plan da se reši migranata, i to tako što će ih sve deportovati u Srbiju!A to će postići izmenama Zakona o azilantima, čije se usvajanje očekuje ovih dana.- Čak 99 odsto svih migranata stiže upravo preko srpsko-mađarske granice - istakla je Anastina Kalijus, aktivistkinja mađarskog udruženja Migsol, koja je prva upozorila na planove mađarskih vlasti.To znači da bi u Srbiju moglo da bude deportovano 49.500 izbeglica od ukupno 50.000, koliko ih trenutno boravi u Mađarskoj. S ovim planom upoznate su i vlasti u Srbiji, ali niko od zvaničnika nije hteo javno da ih komentariše.

- Mađarska sad stvara pravni okvir za deportaciju, jer je Srbiju prethodno već označila kao „sigurnu treću zemlju“, u koju migranti mogu biti vraćeni. Problem je, međutim, u tome što Srbija dalje nema gde da deportuje te ljude. Srbija migrante može da vrati samo u zemlje s kojima ima potpisan sporazum o readmisiji, i to pod uslovom da su izbeglice u Srbiju ušle baš iz te zemlje. Od svih zemalja iz kojih nam dolaze migranti, mi takav sporazum imamo samo s Bugarskom, a iz nje nam stiže najmanje izbeglica. To znači da većinu deportovanih nećemo imati gde da vratimo - objašnjava izvor Kurira upoznat s problemom.Ovakav scenario bio bi poguban po Srbiju, upozorava vojni analitičar Aleksandar Radić:- Dovode nas u bezizlaznu situaciju. Po našim zakonima nećemo moći da deportujemo migrante iz Srbije, a nećemo moći ni da podnesemo toliki broj izbeglica. Jasno je da EU vrši tihi pritisak da se određeni broj migranata zadrži u Srbiji, s tim što izbeglice i dalje žele da idu u neke razvijenije zemlje. Ako ih Mađari deportuju u Srbiju, oni će sigurno tražiti način da odu iz naše zemlje i nastaće opšti haos!Prema najavljenim zakonskim izmenama, mađarskoj vojsci biće dozvoljeno da puca ako migranti napadnu bilo koju instituciju koju čuva vojska. Imaće ovlašćenja da pucaju i ako procene da migranti ugrožavaju život drugih ljudi ili njihovu bezbednost.

Reagovanja SRPSKI POLITIČARI ZABRINUTIZoran Babić, SNSSRBIJA NIJE ADRESA ZA VRAĆANJEPrvo, nije Srbija izvor ovog problema i ne može ni biti adresa za vraćanje izbeglica. Srbija je deo rešenja problema. Dosad smo se poneli veoma zrelo i odgovorno i kao društvo i kao država.Dijana Vukomanović, SPSEU PRIMENJUJE DUPLE STANDARDEProblem je u tome što EU primenjuje duple standarde. Mislim da ne bismo bili u boljem položaju ni da smo članica, jer po pitanju migranata ne postoji saglasnost ni unutar same Evrope.Borko Stefanović, DSOGROMAN PROBLEMPostupanje Mađarske je veoma loše, vidimo na delu rušenje sna o jedinstvenoj Evropi i slobodi kretanja u Evropi. Zemlje kandidati poput Srbije postaće inkubator za sve veće talase izbeglica, što će stvoriti ogromne probleme.

Mađarska bez dušeMALTRETIRAJU JADNE LJUDEViše od 150 imigranata protestovalo je juče ispred glavne železničke stanice Keleti u Budimpešti nakon što je mađarska policija sprečila oko 2.000 imigranata da se u utorak uveče ukrcaju u vozove prema Austriji i Nemačkoj. Oko 3.000 migranata od ranih jutarnjih časova nalazi se na železničkoj stanici i mnogi od njih proveli su noć ispred glavnog ulaza koji čuva policija. Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da Mađarska pokušava da primenjuje zakone EU, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i šengensku vizu overenu u prvoj državi EU u koju je kročio. Poznato je, međutim, da većina izbeglica nema ova dokumenta.

Kompanija „Karneks“DONIRALI HRANU IZBEGLICAMAKompanija „Karneks“ donirala je više od 7.000 svojih proizvoda azilantima u Srbiji, najviše paštete od tune s povrćem i posnog pasulja. Samo od početka 2015. godine kompanija je donirala više od pet tona hrane onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

UpozorenjeUDAR NA SRPSKU PRIVREDURast broja izbeglica s Bliskog istoka, koje će verovatno Srbija morati trajno da zbrine, uvećava ekonomske i političke rizike u Srbiji, ocenjuje firma Rejting, koja zastupa Den i Bredstrit (DiB), jednu od najvećih bonitetskih kuća u svetu. U izveštaju se navodi da je situacija s izbeglicama dosad bila pod kontrolom, jer je većina njih brzo prelazila u Mađarsku, ali da sad preti ozbiljno povećanje troškova.

Sukobi u EUZARATILI LONDON I BERLINSukobi među članicama EU izazvani migrantskom krizom sve više se zahuktavaju. Dok premijer Velike Britanije Dejvid Kameron nastavlja da promoviše restriktivnu migracionu politiku i izbeglice naziva „rojevima migranata“, Austrija i Nemačka osudile su Britaniju što ne otvara vrata azilantima. Oni su upozorili Kamerona da „solidarnost nije jednosmerna ulica“ i poručili da nemaju simpatije prema njegovoj politici. Ovi sukobi, pišu britanski mediji, prete direktno da ugroze međusobne odnose Britanije i Nemačke, ali i da Dejvida Kamerona ostave s vrlo slabom podrškom u samoj Evropskoj uniji. Iz kabineta Anegele Merkel podsetili su i da je većina lidera EU fokusirana na suočavanje sa stotinama hiljada izbeglica koje prelaze u južnu Evropu s Bliskog istoka i iz severne Afrike. Nemačka očekuje da prihvati 800.000 osoba koje traže azil ove godine. U poređenju s tim, Britanija je dobila tek 25.771 zahtev za azil.

Najezda na NemačkuSVAKI SAT UĐE 100 LJUDIU Nemačku tokom noći na svakih sat vremena uđe više od 100 stranaca, uglavnom izbeglica iz zemalja Bliskog istoka, saopštila je federalna policija. Tokom jučerašnjeg dana u Nemačku je ušlo 3.709 migranata, što je više nego duplo u odnosu na dnevni prosek prethodnih nedelja.

Češka policijaMIGRANTE OBELEŽAVAJU BROJEVIMAČeška policija izdvojila je oko 200 migranata iz vozova koji idu ka Nemačkoj i označila ih brojevima, prenose lokalni mediji. Oni navode da je reč o izbeglicama koje su pristigle iz Mađarske i koje su nakon označavanja privremeno smeštene u pritvorskim jedinicama.

TragedijaUDAVILO SE 14 IZBEGLICA U TURSKOJNa putu iz Turske do grčkog ostrva Kos udavilo se ukupno 14 migranata, prenose turski mediji. Do nesreće je došlo kad su se mali čamci pretrpani izbeglicama prevrnuli. Među poginulima ima i dece, o čemu svedoče i fotografije koje je napravio reporter agencije Rojters, a na kojima se vidi trogodišnji Ajlan Kurdi, čiji petogodišnji brat se takođe utopio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track