NEOBIČNA PRAVILA ZA INŽENJERE: Zaklinjaćemo se premijeru!

Hit

NEOBIČNA PRAVILA ZA INŽENJERE: Zaklinjaćemo se premijeru!

Društvo -

Odbor za osnivanje Jedinstvene inženjerske organizacije traži da se predsednik Komore zakune prvom čoveku izvršne vlasti

Predsednik nove Komore inženjera Srbije moraće da položi zakletvu premijeru Aleksandru Vučiću, piše u predlogu nacrta zakona o inženjerstvu, koji je izazvao veliku buru u inženjerskim krugovima.Ova odredba deo je predloga koji je uradio inicijativni odbor za osnivanje Jedinstvene inženjerske organizacije, koji čine predsednik Saveta Univerziteta Branko Kovačević, dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović i privrednik i inženjer tehnologije Rajko Unčanin.Zakletvu trenutno polažu predsednik, premijer, ministri i sudije, ali u Narodnoj skupštini.Na pitanje kako komentariše da će predsednik nove komore morati da polaže zakletvu premijeru, Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije (IKS), kaže za Kurir da je reč o podržavljenju ove nezavisne institucije i misli da će premijer odbiti ovakvu čast. On navodi da takva zakletva postoji samo u Grčkoj.- Pokušano je rušenje IKS iznutra, ali to nije uspelo, pa se sada isto radi spolja - smatra bivši ministar urbanizma i građevine u vladi Zorana Ðinđića.Šumarac smatra da se to radi zbog finansijskih interesa, a na pitanje koliki su prihodi IKS, on odgovara oko 1,5 miliona evra godišnje. Ukoliko predlog postane zvaničan predlog Vlade, on ističe da će reagovati i Evropski savet inženjerskih komora jer se ruši jedna evropska institucija, i to u trenutku kad pregovaramo o ulasku u EU.U IKS smatraju da predlog inicijativnog odbora ima za cilj njihovo ukidanje i podržavljenje. Kao dokaz za podržavljenje oni navode odredbe u kojima piše da „predsednik KIS polaže zakletvu predsedniku vlade“, da „izbore u KIS sprovodi izborna komisija od 11 članova koju imenuje generalni sekretar vlade“, „detaljnije odredbe o neposrednim izborima donosi vlada RS“...Jedan od autora predloga Rajko Unčanin kaže za Kurir da je polaganje zakletve uzeto iz zakona jedne ozbiljne zapadne zemlje. On navodi da je cilj svega uvođenje svetskih standarda i da se inženjerska struka uredi jer je sada neuređena. IKS se, kako navodi, sveo na građevinarstvo i arhitekturu, a zanemarene su druge struke, kao što su informatika, rudarstvo i saobraćaj.

ImovinaKONFISKACIJA KAO 1945.Šumarac tvrdi da predlog predviđa oduzimanje imovine koju su kupili članovi komore. „To će biti kao konfiskacija 1945“, kaže on. Unčanin naglašava da niko neće oduzeti imovinu IKS. „To će i dalje biti imovina inženjera“, uverava on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track