NESPOSOBNI: Kandidati za direktora Železnice pali na testu inteligencije
Foto: Marina Lopicic

Bira se prvi čovek „Železnica Srbije“

NESPOSOBNI: Kandidati za direktora Železnice pali na testu inteligencije

Društvo -
Od 34 osobe koje pretenduju na veoma bitnu funkciju samo njih petoro uspelo da dobro uradi postavljene zadatke

BEOGRAD - Čak 29 kandidata - od ukupno 34 - koji su učestvovali na konkursu za izbor generalnog direktora „Železnica Srbije“ nisu dobro uradili testove inteligencije i ličnosti!Među njima trojica su potpuno omanula i nisu pokazala ni minimum logičkih, matematičkih i organizacionih sposobnosti potrebnih za rukovođenje „Železnicama“, ekskluzivno saznaje Kurir.Kandidati su testove inteligencije i ličnosti radili sredinom prošlog meseca. Kao u školi, sedeli su u klupama Vladine službe za upravljanje kadrovima i više od tri sata za računarom rešavali zadatke. I samo petoro je u potpunosti zadovoljilo tražene veštine!- Niko mi nije rekao da nisam položio testove inteligencije i ličnosti. Mislio sam da sam relativno dobro uradio - kaže za Kurir zbunjeno Momčilo Jelić, jedan od kandidata koji je pao na ispitu.

Ni on nije zablistao... Milanko Šarančić
Ni on nije zablistao... Milanko Šarančić

On priznaje da pojedine zadatke nije baš najbolje razumeo.- Neki zadaci nisu bili jasni, oni koji su ih sastavljali nisu dobro objasnili šta traže. Mislim, pre svega, na zadatke u kojima se procenjuje psihomotorika, to jest prostorna konekcija, kako su je nazvali... Tu imate neke figure, geometrijska tela, i od ponuđenih slika na kojima su crte, linije i ostalo morate da izaberete one koje logički odgovaraju ponuđenom nizu. Međutim, meni nije bilo jasno da li treba izabrati jednu ili dve takve slike. Ali ni većini drugih kandidata to nije bilo jasno - pravda se Jelić, koji je, inače, načelnik odeljenja za ekonomske poslove, nabavke i opšte poslove u „Železnicama“.On kaže da su neki zadaci bili bespotrebni:- Ako imate nekog ko se razume u saobraćajne propise, a ne zna da vozi, ne mora da znači da ne treba da se bavi poslovima vezanim za saobraćajne propise. Jednim od favorita za direktorsku funkciju smatran je Milanko Šarančić, bivši direktor „Železnica“, nepravosnažno osuđen za malverzacije pri nabavci vozova iz Švedske, čime je budžet oštećen za 1,2 miliona evra. On je, kako saznajemo, na testovima „delimično zadovoljio“. Uprkos tome, on smatra da su testovi inteligencije bili prosti ko pasulj.- Meni je sve bilo lako i mislim da sam test baš dobro uradio - zaključio je Šarančić, koji se i dalje nada funkciji.

Dragutin RadosavljevićBIVŠI DIREKTOR PU RASTURIO!Dragutin Radosavljević, bivši direktor Poreske uprave Srbije, jedan je od retkih koji je testove odlično uradio.- Bilo je izuzetno teško. Potrebna je izvrsna koncentracija. Mislim da je test inteligencije rađen po programu i standardima Mense - kaže Radosavljević: - Nije mi jasno kako neko nije mogao da razume šta se traži. Pre svakog zadataka bilo je i nekoliko primera kako se rade.

ČINJENICE- kandidati koji u potpunosti ne zadovoljavaju- Marko Matanović- Momčilo Jelić- Miladin Maljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track