NIJE NI ČUDO ŠTO SE SUPERSILE OTIMAJU: Teslin SNOP SMRTI u trenutku obara na hiljade aviona!
Foto: Profimedia

Srpski genije ovaj izum smatrao najvažnijim među čak 700

NIJE NI ČUDO ŠTO SE SUPERSILE OTIMAJU: Teslin SNOP SMRTI u trenutku obara na hiljade aviona!

Društvo -

BEOGRAD - Najčuveniji srpski naučnik zaista je radio na zastrašujućem oružju koje bi bilo sposobno da odjednom eliminiše milionsku vojsku

Jedan od najvećih svetskih naučnika Nikola Tesla zaista je radio na "snop smrti", za koji je tvrdio da može da obori deset hiljada neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja, te da izazove trenutnu smrt milionskih armija.

Kako navode neki naučni portali, Tesla je odbacivao tvrdnje da se radi o "zraku smrti" i objasnio da ni sva energija kojom se koristi tadašnji Njujork, sa oko dva miliona konjskih snaga, ne bi, čak ni usmerena na 30 kilometara, naškodila ljudskom biću - jer bi se ubrzo rasula.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegovo oružje je projektovalo "usnopljene" čestice. Tesla je "snop smrti" smatrao svojim najvažnijim izumom među 700 dotadašnjih.

Putin napravio zrak smrti?

Slao bi, kako je govorio u intervjuima, koncentrisane snopove relativno velikih ili čestica vidljivih mikroskopom kroz vazduh. To bi bilo, tvrdio je Tesla novinaru "Njujork tajmsa" 1934. godine, "bešumno oružje koje bi svoj "posao" obavljalo bez traga".

Moglo bi da deluje na udaljenostima vidljivim teleskopom, odnosno sve dok to dopušta zakrivljenost Zemlje.Ni najmoćniji mikroskop, tvrdio je Tesla, ne bi otkrio šta je uzrokovalo smrt milionskih armija. Takvo oružje, nadao se on, sasvim bi onemogućilo rat.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vazduhoplovstvo bi uvođenjem "snopa smrti" bilo sasvim izbačeno iz vojne upotrebe i vojske bi svoje delovanje više koncentrisale na brodove. Oni bi bili opremljeni manjim uređajima koji bi mogli da projektuju snop dovoljan da obori bilo koji napadački avion.

Nestale bi i podmornice, govorio je Tesla, jer već postoje sistemi koji ih mogu otkrivati, pa je uranjanje besmisleno, a čestični snop mogao bi da deluje i pod vodom. Tesla je objašnjavao da bi četiri nova izuma bila potrebna da bi "snop smrti" bio delotvoran, a električna energija potrebna za njegovo funkcionisanje bila bi 50 miliona volti.

Naknadno je u brojnim istupima na tu temu objasnio da bi snop, merljiv u hiljadama konjskih snaga, "bio debljine vlasi kose"!

Muzej Nikole Tesle u Beogradu (Foto: Profimedia)
Muzej Nikole Tesle u Beogradu (Foto: Profimedia)

Tesla je 1935. godine napravio i teorijsku studiju u kojoj je podrobnije opisao funkcionisanje svog super oružja nadajući se da će pronaći ulagače koji bi mu pomogli da ga razvije. Taj rad, čija je autentičnost potvrđena, otkriven je 1983. godine, a nalazi se u Muzeju "Nikole Tesle" u Beogradu i jedini je dokument koji je Tesla napisao o svom oružju. Tražio je podršku američkog Ministarstva obrane, ali bez uspeha. Pre toga, Teslu je odbio i njegov stari finansijer DŽ. P. Morgan.

Kako je Drugi svetski rat bio na pomolu, Tesla se obratio na adrese nekoliko savezničkih vlada, američkoj, kanadskoj, engleskoj, francuskoj, sovjetskoj i vladi tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Više izvora tvrdi da je uspeo da privuče pažnju britanskog premijera Nevila Čemberlena, ali je on ubrzo dao ostavku nakon pregovora sa Hitlerom, pa od svega nije bilo ništa.

Tesla je, navodno, najdalje u razgovorima stigao sa Sovjetima. Novi deklasifikovani dokumenti FBI govore kako je Tesla ustupio dokumentaciju za svoje oružje sovjetskoj kompaniji za trgovinu oružjem sa SAD "Amtorg trejding korporejšn". Za to je, nakon navodnih testiranja, dobio 25.000 dolara.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track