Nikolić: Nagrada Pravoslavnog fonda velika čast i priznanje za Srbiju
Foto: Dragana Udovičić

Uručenje 9. marta u Moskvi

Nikolić: Nagrada Pravoslavnog fonda velika čast i priznanje za Srbiju

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa Valerijem Aleksejevim, predsednikom Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu, rekao da mu je velika čast što će dobiti nagradu tog fonda, kao i da je to veliko priznanje za Srbiju.

Nikoliću će nagrada biti uručena na svečanoj ceremoniji 9. marta u Moskvi, a tom prilikom sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i sa ruskim patrijarhom Kirilom.

"Istorija srpsko ruskih odnosa je istorija prijateljstva i ljubavi dva naroda“, naglasio je predsednik i dodao da su ti odnosi na političkom nivou u pojedinim trenucima prekidani, međutim ostaje nepomućena činjenica da je Srbija u borbi za slobodu imala ogromnu pomoć Rusije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

„Mi ćemo uvek biti zahvalni Rusiji na nesebičnoj i bratskoj pomoći u teškim trenucima naše istorije“, naglasio je Nikolić. Komentarišući aktuelnu političku situaciju predsednik je rekao da su pravoslavni narodi i hrišćanstvo uopšte pred velikim iskušenjima i da je veoma važno održavati kontinuiranu komunikaciju i saradnju. On je konstatovao da migrantska kriza dodatno može da oteža ionako delikatne odnose u regionu.

Valerij Aleksejev, predsednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda je čestitao predsedniku Nikoliću na nagradi, istakavši njegov ogroman doprinos unapređenju odnosa Srbije i Rusije, saradnji pravoslavnih naroda i promociji hrišćanskih vrednosti. „Predsedniku Vladimiru Putinu je veliko zadovoljstvo što dolazite u Moskvu da primite nagradu i što će razgovarati sa Vama“, naglasio je Aleksejev.

On se saglasio sa predsednikom da su izazovi pred pravoslavljem veliki i da Međunarodni društveni fond jedinstva pravoslavnih naroda ima brojne aktivnosti da kroz dijalog pomogne da se problemi i teškoće prevaziđu. Predsednik Nikolić je dobitnik nagrade Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i za promovisanje hrišćanskih vrednosti u društvenom živoru, rekao je juče u Beogradu Aleksejev.

Priznanje koje dodeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda, pod pokroviteljstvom patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, biće dodeljeno i bugarskom patrijarhu Neofitu, kao i predsedniku Državne dume Ruske Federacije Sergeju Nariškinu. Predsednik Nikolić boraviće u radnoj poseti Rusiji 9. i 10. marta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track