OVAKO SNS KUPI HARAČ: Nisam htela da plaćam reket naprednjacima pa sam dobila otkaz

SKANDALOZNA UCENA: Ogorčena Svetlana Mrkalj tvrdi

OVAKO SNS KUPI HARAČ: Nisam htela da plaćam reket naprednjacima pa sam dobila otkaz

Društvo -
Otpuštena gerontodomaćica kaže da joj je stranka preko koje se zaposlila tražila svakog meseca 1.000 dinara od plate

SOMBOR - Svetlana Mrkalj iz Kljajićeva kod Sombora tvrdi da je ostala bez posla zato je što odbila da svakog meseca daje 1.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci, preko koje je i došla do radnog mesta.

Mrkaljeva je bila zaposlena kao gerontodomaćica, a taj posao dobila je 1. juna prošle godine, nakon što se učlanila u SNS. Međutim, kako kaže, ugovor joj nije produžen posle Nove godine zbog toga što, za razliku od svojih koleginica, nije htela da plaća „reket“ naprednjacima.

Neki davali i više- Uslov za posao bio je da se, pored supruga koji je godinama bio naprednjak, i ja učlanim u stranku. Pošto u kući niko ne radi i živimo od svekrvine penzije, učlanila sam se iako me politika ne interesuje. Nakon nekoliko meseci rada počele su da mi stižu SMS poruke da bi za „za potrebe stranke“ mesečno trebalo da dajem 1.000 dinara. Kad sam se požalila koleginicama, sem jedne, koja daje 1.000, sve druge su rekle da je to još i dobro jer one daju 10 odsto zarade, odnosno 2.500 dinara! Bila sam zapanjena, istovremeno i ponižena i rešena da ne podlegnem nikakvoj uceni. Na kraju, sve one su ostale da rade, a samo meni nije produžen ugovor - kaže naša sagovornica.Prema njenim rečima, nije dobila nikakvo zvanično obrazloženje zašto joj dat otkaz.- Nezvanično, u četiri oka mi je rečeno da sam kažnjena za neposlušnost - ogorčena je Mrkaljeva.U Gerontološkom centru navode da ovaj projekat finansira lokalna samouprava i da se on samo sprovodi preko njihove ustanove. Koordinatorka gerontoprograma u Gerontološkom centru Jasmina Opačić takođe tvrdi da ni ona ni ustanova nemaju uticaj na zapošljavanje gerontodomaćica.Na primedbu da su s njenog broja telefona stizale poruke Mrkaljevoj da izmiri svoje obaveze prema stranci, Opačićeva odgovara da se telefonom ne služi samo ona.- Ovaj telefon ne koristim samo ja, već nas više i bilo ko je s njega mogao slati poruke, a da ja to ne znam, odgovorila je Jasmina Opačić.

Poverenik „nije upoznat“Poverenik GO SNS Sombor Slobodan Stanić kaže da nije potpuno upoznat s ovim slučajem, ali da je čuo da Svetlani Mrkalj ugovor nije produžen zbog primedbi klijenata.- Ne znam detalje, ali sam čuo da Svetlani Mrkalj ugovor nije produžen zbog primedbi klijenata, jer nisu bili zadovoljni njenim radom i pruženim uslugama. Nakon više pritužbi šefica koja vodi gerontodomaćice joj nije produžila ugovor - kaže on.Na pominjanje stranačkog reketa odgovorio je da „SNS od sirotinje ne uzima pare, već je zapošljava“.(J. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track