NIŠTA BEZ SRBINA: FBI koristi naš program za otiske prstiju!
Foto: Profimedia

Softver izvozimo više od malina

NIŠTA BEZ SRBINA: FBI koristi naš program za otiske prstiju!

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je Srbija u oblasti informaciono komunikacione tehnologije, visoko pozicionirana kada je reč o infrastrukturi i obrazovanju, ali slaba po stepenu korišćenosti u državnoj upravi.

Direktor Direkcije za eUpravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dušan Stojanović ističe da je izvoz srpskog softvera premašio izvoz maline. Svetska banka će pomoći Srbiji kako bi imala više koristi od primene novih tehnologija, poručuje šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen.

Direktor Direkcije za eUpravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dušan Stojanović kaže da je sedam srpskih stručnjaka radilo na izradi softvera za FBI koji prepoznaje otiske prstiju.

On je rekao da i Vlada Srbije radi na uvođenju digitalizacije i elektronskih servisa, i u tom smislu je okrenuta i prema građanima i privredi.

"Okrenuti smo i ka unutrašnjem uređenju države, što se vidi i kroz druge procese koji nisu samo vezani za elektronsku upravu", rekao je on i dodao da je važno baviti se digitalizacijom poslovnih procesa."Već sada možemo da digitalizujemo svaki proces koji postoji i ima smisla" rekao je Stojanović.

Marko Čadež ističe da se Srbija na mapi informaciono komunikacione tehnologije (IKT) po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma nalazi na 77. mestu od 143 države po korišćenju i obrazovanju radne snage, po dostupnosti IKT infrastrukture i sadržaja na još boljoj 42. poziciji, a po veštinama koje su potrebne za korišćenje novih tehnologija na 55. mestu.

Međutim, ono što kvari rejting, rekao je, jeste nedigitalizovana državna uprava, jer po stepenu korišćenja IKT u državnoj upravi Srbija zauzima tek 111. mesto, a po upotrebi u poslovanju još je na nižoj, 126.poziciji.

Čadež je, otvarajući skup posvećen svetskom izveštaju o razvoju 2016. digitalne dividene Svetske ekonomske banke, kazao da je nesporan značaj digitalne ekonomije i za građane, privredu i državu, jer otvara nova radna mesta zasnovana na visokoj tehnoligiji, znanju i razgranatoj infrastrukturi.

"Ona generiše nova radna mesta, što je važno za Srbiju koja boluje od nezaposlenosti", poručio je.Čadež je istakao da je rešenje za popravljanje situacije u IKT oblasti razvoj e-uprave, čemu se srpska vlada ozbiljno posvetila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja