NOVA OTIMAČINA: 500 evra za vizu
Foto: Shutterstock

Pronašli nov način da ojade narod

NOVA OTIMAČINA: 500 evra za vizu

Društvo -

Prevarantske agencije saleću građane koji pokušavaju da zakažu termin u Ambasadi Nemačke za radne i boravišne dozvole i nude im pomoć za velike pare

Građani Srbije koji čekaju na dobijanje radne i boravišne vize za Nemačku zbog velikih gužvi koje su se napravile postali su meta prevarantskih agencija koje vrebaju one koji su očajni i nude im da im za 500 evra obezbede raniji termin za podnošenje dokumentacije!Ovaj termin se inače zakazuje preko zvaničnog sajta nemačke ambasade i - potpuno je besplatan!Tuđa nesreća- Radim u Nemačkoj, ali sam došla u Srbiju da bih detetu obezbedila boravišnu dozvolu. Kada sam videla na sajtu da se termin za predaju dokumentacije zakazuje tek za oktobar, otišla sam do konzularnog odeljenja Nemačke u nadi da ću uspeti da dobijem bolji termin. Međutim, to se nije desilo. Izašla sam razočarana iz ambasade, a čovek koji se predstavio da je iz firme „Euro trag“ povukao me je za rukav i rekao da može da reši moj problem - otkriva jedna naša čitateljka (identitet poznat redakciji).Ona kaže da ju je odveo u predstavništvo firme, koja se nalazi dve zgrade od konzularnog odeljenja Nemačke, i tu joj rekao da oni mogu da joj nabave raniji termin, i to za 500 evra.- Bila sam u potpunom šoku! Pitala sam ga da li je svestan da je to krivično delo! Pitala sam ga da li izdaje fiskalni račun za tu uslugu i kako to pravda državi. Taj termin se inače besplatno dobija i strašno mi je što neko na ovaj način zarađuje na tuđoj nesreći - priča naša sagovornica.

Zarađuju na muci... Agencija koja nudi zakazivanje termina
Zarađuju na muci... Agencija koja nudi zakazivanje termina

Da bi ovo proverio, Kurir je kontaktirao s firmom „Euro trag“, koja je inače registrovana kao preduzeće za „konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem“. Službenica u ovoj firmi, ne znajući da smo novinari, potvrdila nam je da može pokušati da nam za „određenu nadoknadu koja se razlikuje od slučaja do slučaja“ obezbedi raniji termin.- Ponekad ljudi odustanu od zakazanog termina, pa vas možda možemo ubaciti. Međutim, to zahteva da naši službenici budu konstantno na internetu, tako da je teško reći koliko će vas to koštati. Razumete, mi nemamo cenu za to... Okvirno oko 100 evra, ali sve zavisi... - poručila nam je službenica.

Čekanje... Građani ispred ambasade
Čekanje... Građani ispred ambasade

Apeli

U nemačkoj ambasadi su istakli da „diplomatska predstavništva na svojim sajtovima izričito upozoravaju da ne treba koristiti usluge ovakvih agencija“.- Svima savetujemo da termine zakazuju sami jer je zakazivanje termina besplatno. Ako neko želi da neka agencija to uradi za njega, mi to ne možemo da zabranimo, ali upozoravamo da je takva usluga izlišna - poručili su u ambasadi, istakavši da „diplomatska predstavništa Nemačke ne sarađuju s trećim licima ili agencijama koje zakazuju termine ili nude druge vrste usluga za novac“.

„Euro trag“OD NOVINARA KURIRA TRAŽILI 100 EVRASlobodan Marković iz firme „Euro trag“ u prvom trenutku negirao je da njegova firma uzima novac za ranije zakazivanje termina.- Mi to ne radimo. Čuo sam da se priča da neke firme to rade, ali ne i mi... - rekao je Marković, ističući da se njegova firma pre svega bavi osiguranjem osoba u inostranstvu, kao i uslugama „pripreme obrazaca za ambasadu i fotografije“.Na našu konstataciju da imamo snimljen razgovor u kom službenica navodi da nam može obezbediti termin za 100 evra, Marković odgovara:- Ne znam za to. Možda možemo posredovati da neko drugi prati termine na internetu, ali mi ne uzimamo taj novac.

Nemačka ambasadaIMA TERMINA, BUDITE STRPLJIVI!Komentarišući gužve koje su se pojavile za zakazivanje termina, u nemačkoj ambasadi savetuju građanima da budu strpljivi.- Za određene kategorije se zbog prebukiranosti možda ne može u prvom pokušaju zakazati termin, ali uz malo strpljenja sistem otvara nova mesta i bukiranje jeste moguće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track