NOVA STRANKA: Država da obezbedi domaće vakcine protiv tetanusa
Foto: Printscreen/Facebook

Nedopustiv uvoz neregistrovanih doza iz Bugarske

NOVA STRANKA: Država da obezbedi domaće vakcine protiv tetanusa

Društvo -

Vakcinom protiv tetanusa iz Bugarske obezbeđen kontinuitet u snabdevanju vakcinama iz obaveznog programa imunizacije u Srbiji, podseća Nova stranka.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je 15. jula 2016. godine „da je cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije u Srbiji da se dostigne i održi 95% i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece“. Kako je saopšteno, „naporima Ministarstva zdravlja je obezbeđen kontinuitet u snabdevanju vakcinama u 2016. godini uprkos problemima koje imaju pojedini proizvođači vakcina u svetu na globalnom nivou“.

Nedopustivo je da Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ govori o problemima svetskih proizvođača vakcina i hvali Ministarstvo zdravlja koje je dopustilo da deca i stanovništvo u Srbiji budu vakcinisani vakcinama ino proizvođača iz obaveznog programa imunizacije, za koje registracionu dokumentaciju i ugovornu obavezu na osnovu dobijenog tendera ima Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. ističu iz NOVE.

U toku je distribucija 15.000 doza neregistrovane vakcine protiv tetanusa čiji je proizvođač BB - NCIPD Ltd. Sofija, Bugarska.

Umesto da u skladu sa važećom registracionom dozvolom i ugovorom Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ proizvede i na vreme obezbedi domaću vakcinu protiv tetanusa (Tetavaksal-T®) iz obaveznog programa imunizacije, pribegava se isprobanom scenariju – donaciji. Donacijom se prikriva nesposobnost odgovornih, od rukovodstva Instituta „Torlak“, preko čelnika Ministarstva zdravlja, pa do najvišeg vrha tehničke vlade (u ovom trenutku), koja ih je i imenovala, da obezbede na vreme i dovoljne količine domaće registrovane vakcine.

Da se ovakav diskontinuitet u snabdevanju vakcinom protiv tetanusa domaćeg proizvođača mogao naslutiti, ukazuje i to što je serija od 150.000 doza puštena u promet 03. 08. 2015. godine, a tek nakon sedam meseci i serija od oko 150.000 doza. Ovo znači da je za skoro godinu dana pušteno u promet oko 300.000 doza vakcine protiv tetanusa Institita „Torlak“ (za domaće i ino tržište), a kvartalna potreba samo domaćeg tržišta vakcine protiv tetanusa je 125.000 doza.

Želimo da ukažemo da je do problema u kontinuiranom snabdevanju domaćom vakcinom došlo zbog problema u kontroli vakcine u Institutu „Torlak“ i zbog nedostatka zamoraca na kojima se testovi izvode. Naime, po nalogu direktorke specijaliste fizikalne medicine, a u cilju uštede, žrtvovan je veliki broj zamoraca na kojima se vrše obavezni testovi, a kada je došao red na izvođenje testova, nije se mogao obezbediti dovoljan broj zdravih zamoraca, odgovarajuće težine. Takođe, proizvodnju vakcina vode zaposleni bez odgovarajućeg znanja i iskustva, zbog čega je krajem prošle godine cela serija od 150.000 doza vakcine prosuta, navodi Nova stranka.

Da ne postoji problem samo u proizvodnji, nego i u radu dijagnostičkih lagoratorija u Institutu „Torlak“, ukazuje i podatak da su skrining testovi na prisustvo antitela na Zika virus, uz podršku Ministarstva zdravlja, od 07. 07. 2016. godine dostupni u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a ne u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za arboviruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ koji nema dovoljno lekara sa specijalizacijom i iskustvom.

Nova stranka podržava sprovođenje programa obavezne imunizacije i poziva da povodom navedenog hitno reaguju nadležne inspekcije Ministarstva zdravlja, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Srbije (ALIMS), kao i ministar zdravlja u tehničkoj Vladi, i zaustave ove i ovakve (ne)prilike koje potresaju zdravstveni sistem i javno zdravlje Srbije.

Nova stranka je i ranije na svim nivoima upozoravala na silne nepravilnosti i probleme u vezi sa radom i poslovanjem Instituta „Torlak“. Na našu veliku žalost, ministar Lončar i njegovi saradnici više su se bavili političkim marketingom, nego poslom koji im je poveren, zaključuju iz NOVE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track