NOVI DEO RAZVOJNOG CENTRA: Potpisan ugovor o saradnji Majkrosofta i ministarstva prosvete
Foto: Tanjug

Unapređenje

NOVI DEO RAZVOJNOG CENTRA: Potpisan ugovor o saradnji Majkrosofta i ministarstva prosvete

Društvo -
Ministar prosvete kazao je da saradnja sa Majkrosoftom traje godinama i da se nada da će se u budućnosti nastaviti, a prisutnim učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu i polaznicima istraživačke stanice Petnica u Valjevu preneo je svoja iskustva sa prvim računarom i počecima u programiranju

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić i generalni direktor kompanije Majkrosoft (Microsoft) za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović potpisali su danas Ugovor o transformaciji obrazovanja - ETA, a u toj kompaniji ujedno svečano je otvoren i novi deo Razvojnog Majkrosoft centra.Otvaranjem novog dela Razvojnog centra i potpisivanjem ugovora završena je nedelja programiranja koju Majkrosoft i Razvojni centar te kompanije sprovodi u školama u Srbiji.

Cilj jednonedeljne akcije je da se škole, nastavnici i učenici animiraju i uključe u globalnu inicijativu "Hour of Code" u okviru koje učenici unapređuju informatičko obrazovanje, tako što uče kako da stvaraju nove tehnologije.Ministar prosvete Srđan Verbić kazao je da saradnja sa Majkrosoftom traje godinama i da se nada da će se u budućnosti nastaviti, a prisutnim učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu i polaznicima istraživačke stanice Petnica u Valjevu preneo je svoja iskustva sa prvim računarom i počecima u programiranju.

Verbić je rekao da su kompanija Majkrosoft i njen Razvojni centar pravi primer da se u Srbiji zahvaljujući domaćem znanju i obrazovanju mogu razvijati sofisticirani proizvodi koji se potom koriste u čitavom svetu."Saradnja sa ovom kompanijom u oblasti obrazovanja i ugovor koji danas potpisujemo, za nas su veoma značajni jer će učenicima pomoći da steknu veštine iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija preko potrebnih na tržištu rada", kaže Verbić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da su u okviru projekta zaposleni u razvojnom centru „Majkrosofta" obilazili škole širom Srbije i učenicima na praktičan i zabavan način predstavljali proces programiranja.

Udovičić je poručio da je usklađivanje veština mladih s realnim potrebama na tržištu rada jedna od ključnih tačaka za smanjenje nezaposlenosti, kao i da se na taj način omogućava da od svog znanja žive u Srbiji, umesto da bolji život traže van granica naše zemlje.

Prema njegovim rečima, odavno je jasno da živimo u digitalnoj eri, i da je s razvojem tehnologije programiranje postalo neophodno u svim industrijama, ali i u svim oblastima svakodnevnog života.

Generalni direktor Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru kaže da ta kompanija sarađuje sa svim relevantnim institucijama, kako bi podržala programe i inicijative koje uvode tehnologiju u učionice i u među učenike, i koje pružaju podršku nastavnicima i školama u korišćenju tehnologija.

Kako je naveo, Majkrosoft u Srbiji organizuje razne programe podrške obrazovanju, ulaganja u mlade talentovane ljude kako bi im se omogućilo da se intelektualno i profesionalno razvijaju u svojoj zemlji. Potpredsednik Majkrosofta Nikolaj Prjanišnikov (Nikolay Pryanishnikov) rekao je da ta kompanija podržava inicijative koje omogućavaju kontinuirano proširenje pristupa informatičkom obrazovanju svima, a posebno mladima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track