KOD SVETE STOLICE Patrijarhovi izaslanici na sastanku s papa Franjom!

Troje predstavnika Srbije bilo u Vatikanu

KOD SVETE STOLICE Patrijarhovi izaslanici na sastanku s papa Franjom!

Društvo -
Vladike Amfilohije i Irinej Bulović i ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković s poglavarom Rimokatoličke crkve razgovarali o njegovom dolasku u Beograd i kanonizaciji Stepinca

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej Bulović i ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković u subotu su bili na sastanku kod pape Franje u Vatikanu, nezvanično je potvrđeno Kuriru u SPC.Do ovog sastanka je došlo nakon što je patrijarh srpski Irinej prošle godine pisao papi Franji, zamolivši ga, između ostalog, za sastanak i da ovi predstavnici budu „trajno izaslanstvo SPC za neposredan dijalog sa Svetom stolicom“.

Očigledno je da je papa uslišio tu želju, ali ni od jednog aktera tog sastanka juče nismo mogli da dobijemo izjavu. Nije nam se javljao ni patrijarh srpski kako bismo saznali šta su konkretno razgovarali.

- U SPC skoro niko nije znao da se priprema sastanak u Vatikanu. Samo patrijarh Irinej i najbliži njegovi saradnici upućeni su u sve to.

Pretpostavlja se da se govorilo o tome zašto ne treba kanonizovati zagrebačkog kardinala i nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je bio jedna od vodećih ličnosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i koji tada ništa nije učinio da zaštiti srpski narod, već je podržavao nacistički ustaški režim. Jedna od tema bila je i moguća poseta pape Franje Srbiji, a verovatno se govorilo i o Kosmetu, statusu tamošnjih Srba i srpskih svetinja - priča izvor Kurira u SPC.

Primio predstavnike SPC... Papa Franja
Primio predstavnike SPC... Papa Franja

Verski analitičar Draško Đenović ocenjuje da je dobro što je došlo do ovog susreta.- Stepinac je jedno od gorućih pitanja u odnosima između Svete stolice i srpske patrijaršije i normalno je što je to bila jedna od tema. Pretpostavljam da su predstavnici SPC odneli dokumenta kojim bi potvrdili svoj stav zašto Stepinac ne bi trebalo da bude proglašen za sveca - kaže Đenović i dodaje:- Što se tiče Kosova, važno je imati na umu da Vatikan nije priznao Kosovo i da, zahvaljujući tome, ni određeni broj drugih zemalja nije to učinilo. A kad je reč o dolasku pape u Srbiju, valja podsetiti da je naš patrijarh nedavno rekao da je Franja dobrodošao. To znači da postoje signali koji nagoveštavaju da bi do te posete moglo da dođe.

S verskim starešinama bio u misiji... Darko Tanasković
S verskim starešinama bio u misiji... Darko Tanasković

Pismo bilo od pomoći papiSTOPIRAO KANONIZACIJU STEPINCANakon što je patrijarh Irinej uputio pismo papi Franji, u kojem je izneo sve činjenice o Stepincu, u Vatikanu se ozbiljno razmišlja o tim argumentima.- Stepinac nije protestovao, nego je ćutao i kad se znalo da je nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih sveštenika i monaha i više stotina hiljada pravoslavnih vernika... Ćutao je i kad su hrvatske ustaše, između ostalih, mučile i ubijale i pravoslavne Srbe - naveo je patrijarh Irinej u pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track