NOVI TALAS IZBEGLICA U SRBIJI: Nestalo najmanje 10.000 dece migranata
Foto: Reuters

Zavisimo od dogovora Evrope i Turske

NOVI TALAS IZBEGLICA U SRBIJI: Nestalo najmanje 10.000 dece migranata

Društvo -

Deca čine ukupno trećinu izbeglica, a najranjivija su ona koja putuju bez roditelja, zaključeno je na okruglom stolu u Beogradu

BEOGRAD - Srbiju očekuje novi priliv migranata, njihov broj će zavisiti od dogovora Evrope i Turske, ali sam siguran da će naša zemlja svakako biti na izbegličkoj ruti, rekao je za Kurir Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnih pitanja.Ivanišević je juče prisustvovao okruglom stolu „Prava deteta u kontekstu međunarodnih migracija“, koji je bio posvećen problemima s kojima se suočavaju deca izbeglice bez pratnje roditelja.- Iako su granice zvanično zatvorene za prolaz, migranti i dalje dolaze i važno je obratiti pažnju na položaj dece, koja su izložena krijumčarima, trgovcima ljudima i nasilju jer su pravno nevidljiva i ne znaju kako da se zaštite - rekao je Ivanišević.Nikolas Bizel iz delegacije Evropske unije u Srbiji izneo je podatke da je u 2015. registrovano 173.000 dece.- Deca čine trećinu izbeglica, a najranjivija su ona koja putuju bez pratnje roditelja, u grupi vršnjaka ili s nepoznatim ljudima. Ta deca su najčešće tinejdžeri, bez dovoljno novca i dešava se da završavaju u dužničkom ropstvu i prinuđeni su da čine sve kako bi preživeli. Najmanje 10.000 dece nestalo je nakon ulaska u Evropu - upozorio je Bizel.(J. P.)

Izbeglice u BeograduUMORNI SMO, ALI MORAMO DALJE!Migranti su ponovo preplavili park kod glavne autobuske stanice u Beogradu. Omar Ahmad (34) iz Iraka sa šestoro male dece, suprugom i rođakom pobegao je od rata u nadi da će u Nemačkoj pronaći bolji i mirniji život.- Putujemo već tri meseca, umorni smo, ali moramo da izdržimo. Plan nam je da za dva dana krenemo u Mađarsku. Išli smo preko Turske, a od Bugarske do Srbije smo pešačili. Deca su na svu sreću stoički podnela put - priča Omar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja