NOVI ZAKON: Izvršitelji od sudova preuzimaju i imovinsko pravne pocese
Foto: Facebook

Sudovi zagušeni

NOVI ZAKON: Izvršitelji od sudova preuzimaju i imovinsko pravne pocese

Društvo -

Građani koji već godinama vode različite imovinsko-pravne porcese pred sudovima, mogu da se nadaju da će postupci biti ubrzani

Prema novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, koji uskoro stupa na snagu predviđa se da izvršitelji, koji su do sada bili angažovani u vezi sa komunalnim i srodnim potraživanjima, preuzmu i predmete u vezi sa imovinskim odnosima i pravima.

Građani koji već godinama vode različite imovinsko-pravne porcese pred sudovima, mogu da se nadaju da će postupci biti ubrzani.

Prema podacima za prošlu godinu, sudovi u Srbiji imaju skoro 5 miliona aktivnih predmeta. Skoro polovinu čine izvršni predmeti – više od dva miliona, dok je od tog broja milion i sesto hiljada starijih od dve godine.

Od dve do 20 godina, toliko iznosi starost nerešenih sudskih predmeta, sa kojima je država ponovo rešila da se obračuna.Petogodišnjim programom za rešavanje starih predmeta iz 2014 godine, bilo je predviđeno da se reši njih 80%.

Danas je njihov broj i dalje isti, zbog čega Srbiju kritikuje i Evropska unija.

“Sudovi nisu uspeli da sprovedu zadate ciljeve za 2014. godinu. Ukupna dužina trajanja postupka i broj starih predmeta i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost. Očigledno je da su kvalitet i efikasnot vašeg pravosuđa i pristup pravdi otežani zbog nejednake raspodele predmeta i ovog velikog broja predmeta u radu”, kaže ambasador Britanije u Srbiji Majkl Devenport.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda tvrdi da je prvobitni plan bio preambiciozan i najavljuje novi. Ipak, najviše nade polaže u Zakon o obezbeđenju i izvršenju, koga će sudovi početi da primenjuju od 1 jula.

Primenom novog zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji predviđa sistemske mere vezane za nadležnost sudova i izvršitelja, mi očekujemo da će veliki broj predmeta ne samo preći na privatne izvršitelje, već i biti rešen u skladu sa novim Zakonom o izvršenju”, kaže Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Od prvog jula izvršitelji će preuzeti deo nadležnosti sudova - od starih komunalnih potraživanja, koja čine i najveći deo starih neizvršenih predmeta, do potraživanja građana, kao što su neisplaćene alimentacije ili zarade. Poverioci će do tada moći da se izjasne o prelasku kod izvršitelja, a ukoliko to ne urade, naplata duga se obustavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track