Novinar televizije Novi Pazar izbačen iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, reagovala udruženja novinara

NUNS

Novinar televizije Novi Pazar izbačen iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, reagovala udruženja novinara

Društvo -

Novinaru Radio televizije Novi Pazar Arminu Šaljuću, te snimatelju Hajrudinu Ličini bez ikakvog objašnjenja služba protokola Bošnjačkog nacionalnog vijeća zabranila je ulazak na sastanak i praćenje posete stranih diplomata, na koji je RTV Novi Pazar uredno pozvana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas to što je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zabranilo ekipi Radio-televizije Novi Pazar da izveštava sa sastanka u BNV, kojem su prisustvovali diplomatski predstavnici 16 zemalja Evropske unije -Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog zabrane ekipi Radio-televizije Novi Pazar da izveštava sa današnjeg sastanka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću kojem su prisustvovali diplomatski predstavnici 16 zemalja Evropske unije, navedeno je u saopštenju. NUNS zahteva da odgovorni za ovaj sramni postupak snose posledice za cenzorsko ponašanje koje je zabranjeno domaćim i međunarodnim normama. -Posebno je neshvatljivo, sramotno i štetno da se ovakvi skandali prave povodom izuzetno važnog skupa kojem prisustvuju visoki diplomatski predstavnici stranih država, navodi NUNS. I Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog današnjeg odbijanja zaposlenih u Bošnjačkom nacionalnom vijeću da puste na događaj novinarsku ekipu RTV Novi PazarKako je UNS-u rekao urednik u RTV Novi Pazar Zoran Maksimović ekipa ove televizije sprečena je da izveštava o susretu zamenika ambasadora 16 zemalja Evropske Unije predvođenih zamenikom šefa Delegacije EU u Srbiji Oskarom Benediktom sa Sulejmanom Ugljaninom, predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća.

UNS smatra da je zabranjivanje ulaska novinarima na javni događaj i njihovo onemogućavanje da obave prefesionalni zadatak neprihvatljivo ponašanje i kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima.Direktor RTV Novi Pazar Denis Mavrić najoštrije osuđuje postupak Bošnjačkog nacionalnog saveta. Ovakvo ponašanje zabranjeno je i međunarodnim i domaćim aktima, smatra on.-Našim novinarima uskraćeno je pravo da obave svoj posao i informišu gledateljstvo, o čitavom toku posete visoke evropske delegacije. Ovo nije prvi put da Sulejman Ugljanin zabranjuje našim novinarima da prate skupove, kako BNV, tako i njegove stranke SDA Sandžaka. Selekciju toga šta se može videti na našem program očigledno želi da pravi sam. Zaboravlja da nije urednik našeg medija, već samo funkcioner, čije izjave i stavove mediji prenose. Očigledno želi da upravlja televizijama, kao što je činio i tokom svog mandata predsednika opštine Novi Pazar. Podsetimo, tada, ne samo da je uređivao programe na lokalnim medijima, već se isto ovako bahato ponašao prema novinarima, izbacujući ih iz zgrade lokalne samouprave, podseća Mavrić.U nadi da se ovako nešto neće ponavljati, zanemarićemo ovaj neprofesionalni odnos prema medijima Bošnjačkog nacionalnog saveta, i u interesu građana, naših gledalaca informisati o njihovim aktitvnostima, što smo i do sada objektivno činili.

Radio-televizija Novi Pazar je uredno najavila sve događaje Evropskog Progresa, pa i susret sa Ugljaninom u informativnim emisijama prethodnih dana.U Novom Pazaru danas boravi 16 zamenika ambasadora Evropske unije, koje predvodi zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt. Na poziv Evropskog progresa, organizatora ove posete, ekipa regionalne RTV Novi Pazar nameravala je da zabeleži i sastanak diplomata sa predsednikom u Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmanom Ugljaninom. Međutim, ekipi ove regionalne medijske kuće zaposleni u BNV nisu dozvolili da uđu u prostorije i izveštavaju sa skupa. Novinaru Arminu Šaljuću i snimatelju Hajrudinu Ličini bez ikakvog objašnjenja u BNV zabranili su ulazak na sastanak sa stranim diplomatama na koji je RTV Novi Pazar uredno pozvana

A. Nićiforović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track