NOVINE ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Zbog drona pravac zatvor
Foto: Reuters 2015

Uskoro pred poslanicima

NOVINE ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Zbog drona pravac zatvor

Društvo -
Predlogom novog Zakona o javnom redu i miru, koji je Vlada uputila u skupštinsku proceduru, uvode se novi prekršaji, kao što je to ugrožavanje sigurnosti korišćenjem uređaja na daljinu, a neki, kao što je skitničenje, brišu iz postojećeg zakona, donetog 1992. godine.

Novim zakonskim predlogom propisano je da je prekršajno odgovoran ko na javnom mestu korišćenjem uređaja kojima se upravlja na daljinu - lakim letelicama "dronovima" ili uređajima ili vozilima koja se kreću po zemlji ugrozi sigurnost građana ili naruši javni red i mir.

Predlog novog Zakona sadrži i odredbu da onaj ko stavi ili drži na ili ispred zgrade ili ograde predmet/uređaj koji može ugroziti sigurnost građana ili mu naneti štetu, ili ih izbaci na ulicu, bude kažnjen novčano od 5.000 do 20.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Članom 5. predloga Zakona o javnom redu i miru uređuje se način prikupljanja dobrovoljnih priloga i propisuje da ono mora biti organizovano posredstvom humanitarnih ili drugih udruženja, uz obaveštavanje nadležne Policijske uprave.

Prikupljanje dobrovoljnih priloga mora se prijaviti policiji najkasnije osam dana pre početka, može trajati najduže dva meseca i ta akcija se ne može odvijati ako o tome nije obavešten nadležni organ.

Drugim zakonskim propisima uređen je način rada i odgovornost humanitarnih ili drugih udruženja u raspolaganju prikupljenih dobrovoljnih novčanih ili drugih materijalnih priloga.

Ko prikuplja dobrovoljne priloge bez obaveštavanja nadležnog organa, ili u toku prikupljanja dobrovoljnih priloga ugrozi spokojstvo građana ili naruši javni red i mir, kazniće se novčano od 10.000 do 50.000 dinara, ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Predviđeno je i da se onaj ko bez obaveštavanja nadležnog organa organizuje prikupljanje dobrovoljnih priloga u grupi od tri i više lica, ili za prikupljanje dobrovoljnih priloga koristi decu ili maloletna lica, kazni novčano od 50.000 do 150.000 dinara, ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Kazne za pravna lica koja bez odobrenja skupljaju dobrovoljne priloge su od 250.000 do milion dinara, za preduzetnike od 50.000 do 250.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 10.000 do 50.000 dinara.

Razlog za donošenje novog zakona je, kako je obrazloženo, i činjenica da je u međuvremenu obrazovana komunalna policija čije aktivnosti su usko povezane sa aktivnostima policije u oblasti javnog reda i mira, pa je bilo potrebno njeno aktivnije uključivanja u sprovođenje Zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track