(FOTO) EKSKLUZIVNO! SRPSKO SMRTONOSNO ORUŽJE: Ovo je prvi bespilotni helikopter nevidljiv za radare!
Foto: Kurir

"Stršljen" poleće

(FOTO) EKSKLUZIVNO! SRPSKO SMRTONOSNO ORUŽJE: Ovo je prvi bespilotni helikopter nevidljiv za radare!

Društvo -

BEOGRAD - Kompanija Yugoimport SDPR spremila je veliko iznenađenje za predstojeću svetsku izložbu naoružanja IDEX 2017. koja se održava u Abu Dabiju, gde će svetskoj javnosti biti predstavljen prvi srpski bespilotni helikopter "stršljen"!

Ideja razvoja bespilotnog helikoptera usledila je posle zahteva premijera Aleksandra Vučića da se unaprede bespilotne letelice domaće proizvodnje.

Prve informacije da Srbija razvija bespilotni helikopter "stršljen" nagovestio je sam premijer još krajem marta prošle godine na primopredaji borbenih vozila i čamaca za MUP Srbije.

Vučić je tad najavio da će Srbija uskoro napraviti prve bespilotne helikoptere srpske proizvodnje.

EKSKLUZIVNO! PUTIN OBEZBEDIO MILIJARDE ZA SRPSKO ORUŽJE: Sklopljen posao veka!

Kompletan projekat prvog srpskog bespilotnog helikoptera je isključivo plod domaće struke i znanja koje je okupio Yugoimport SDPR.

Motor letelice, rotor, telo helikoptera, reduktor i lopatice su delo srpskih kompanija koje su uključene u ovaj projekat. Za sada nije poznato koje će naoružanje biti montirano na ovu letelicu, ali se zna da će moći osim za izviđačke zadatke, moći da se koristiti za borbene namene.

"Stršljen" je dugačak 6 metara, nosi oko 300 kilograma i izrađen je od kompozitnih materijala. Ono što je veoma bitno u celoj priči je to da ova letelica ima smanjenu radarsku uočljivost ( tzv stelt).

Promocija novog srpskog bespilotnog helikoptera očekuje se u Abu Dabiju sredinom februara 2017., a srpska javnost takođe će ga moći sigurno videti na domaćem sajmu naoružanja Partner 2017, koji se održava u Beogradu početkom juna ove godine.

(A.Mlakar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track