NOVOSAĐANKA TVRDI DA TRPI TEROR IZVRŠITELJA: Uzimaju nam stan zbog nepostojećeg duga!
Foto: Facebook

Petnaest godina neizvesnosti

NOVOSAĐANKA TVRDI DA TRPI TEROR IZVRŠITELJA: Uzimaju nam stan zbog nepostojećeg duga!

Društvo -
Iako su u nekoliko slučajeva s izvršiteljima stizali i vatrogaci i ekipe majstora koji je trebalo da razvale vrata i isele ukućane, Zdenka Stanišić kaže da su te pokušaje odbili zahvaljujući ojačanim metalnim vratima i plinskoj boci kojom je pretila izvršiteljima

U poslednjih petnaestak godina bračni par Radujko iz Novog Sada sa svojom ćerkom Zdenkom Stanišić i njeno dvoje dece više puta je bio na meti izvršitelja. Zdenka Stanišić letvama dodatno brani stan roditelja koji su pokušavali da ih isele iz dvosobnog stana u Ulici Stevana Momčilovića na Satelitu. Samo zahvaljujući upornosti i čvrstom stavu da ne dozvole izvršiteljima da im kroče unutra, oni su još uvek stanari te zgrade.

Iako su u nekoliko slučajeva s izvršiteljima stizali i vatrogaci i ekipe majstora koji je trebalo da razvale vrata i isele ukućane, Zdenka Stanišić kaže da su te pokušaje odbili zahvaljujući ojačanim metalnim vratima i plinskoj boci kojom je pretila izvršiteljima.

– Ne mogu da dozvolim da nam otmu stan bez ikakvog razloga jer imamo pravosnažnu sudsku presudu Apelacionog suda u kojoj jasno stoji da ovaj stan ne može biti predmet izvršenja. Međutim, zbog nekih ranijih presuda koje nisu bile u našu korist, a koje bi sve trebalo da budu poništene zbog poslednje odluke Apelacionog suda, nama i dalje pred vrata dolaze izvršitelji – ogorčena je Zdenka Stanišić, koja smatra da je njena porodica žrtva udružene grupe advokata i zelenaša koji već godinama u Novom Sadu vode slične postupke i uzimaju ljudima kuće i stanove.

Problemi porodice Radujko s pravosudnim sistemom i kontroverznim odlukama suda počeli su još 1996. godine, kada su uz posredovanje advokata Doroteje Mušicki pozajmili 10.000 nemačkih maraka.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

– Mi smo taj novac i vratili i imamo priznanice, ali su se kasnije pojavili još neki ugovori o navodnim pozajmicama na kojima je falsifikovan potpis moje majke, što su potvrdili i grafolozi. Osim toga, u konačnoj pravosnažnoj presudi se kaže da mamin stan ne može biti predmet izvršenja jer je ona tada samo dala punomoć za hipoteku mom mužu, ali nije ona pozajmila novac niti je ona bila dužna da ga vraća – objašnjava Zdenka Stanišić.

Da im je stan pod hipotekom, Zdenka je saznala 2006. godine, kada su hteli da ga prodaju da bi kupili veći.

– Majci su tada u Katastru rekli da na stanu ima devetoro hipotekarnih poverilaca, i to je bio potpuni šok za nas. Još veći šok je bio kada smo saznali da je ceo postupak sproveden i da je na osnovu famozne „presude zbog izostanka” stan već i prodat na licitaciji i da kupac pokreće postupak izvršenja. Od tog trenutka počinje naša muka, koja traje i danas, iako smo u međuvremenu dokazali da taj dug ne postoji i dobili pravosnažnu presudu u našu korist – kaže Zdenka.

Iako imaju pomenutu presudu u kojoj se nedvosmisleno kaže da nad stanom u Ulici Stevana Momčilovića ne može da se sprovede postupak izvršenja, problem je nastao u tumačenju propisa. Naime, iako bi po automatizmu odluka Apelacionog suda u korist porodice Radujko trebalo da poništi ranije odluke Osnovnog suda i sam postupak izvršenja, to se nije desilo jer sud kupovinu stana na licitaciji smatra odvojenim procesom i postupak izvršenja, koje sada pokušava da sprovede kupac stana, potpuno novim slučajem u kojem porodica Radujko ponovo mora da dokaže ono što je jednom već dokazala.

– Zaista ne znam po kojem osnovu nas više progone i posle svega sam prilično sigurna u to da se to radi sistematski i da postoji grupa koja sve to „gura” kroz sudove. Znam samo da im to neću dozvoliti, makar morala sve da dignem u vazduh – kaže ogorčena Zdenka, koja se zbog svih dešavanja i ozbiljno razbolela.

Preko pravnog zastupnika, porodica Radujko je podnela nekoliko podnesaka uz koje je traženo da se postupak izvršenja obustavi jer po presudi Apelacionog suda ne postoji dug zbog kojeg je izvršenje inicijalno i započeto, ali još uvek nisu dobili odgovor suda, od kojeg očekuju da usvoji prigovore, presudi u njihovu korist i tako okonča njihovu višegodišnju patnju.

U katastru nema promene

Iako je stan prodat na licitaciji još 2006. godine, a sud kasnije dao nalog da se kupac stana Zoran Mitrović upiše kao vlasnik, u katastru ta promena još uvek nije izvršena i kao vlasnica stana se i dalje vodi Eva Radujko, što porodici daje nadu da će na kraju ipak uspeti da razmrse komplikovano klupko sudskih odluka zbog kojih im preti oduzimanje stana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track