NPSS: Podržavamo dekriminalizaciju policije ukoliko se izvrši prema našem predlogu
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Nezavisni policijski sindikat Srbije

NPSS: Podržavamo dekriminalizaciju policije ukoliko se izvrši prema našem predlogu

Društvo -

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) će podržati dekriminalizaciju policije koju najavljuje ministar Nebojša Stefanović, ukoliko ona bude izvršena onako kako je NPSS to već više puta predlagao.

U saopštenju NPSS se navodi da je to jedini sindikat koji od svog osnivanja traži dekriminalizaciju policije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja godine biti izvršena dekriminalizacija policije. On je naveo da ce ta procedura biti sprovedena u skladu sa zakonom, jer Sektor unutrašnje kontrole vec radi na tome, podnošenjem krivičnih prijava protiv pripadnika policije.

Iz NPSS kažu da podržavaju svaki vid borbe protiv kriminala koji se infiltrirao i u redove bezbednosnih struktura, ali samo ukoliko bude sproveden onako kako je taj sindikat su godinama unazad u svojim dopisima i obraćanjima javnosti tražio od nadležnog ministarstva.

"To pre svega znači da očekujemo od MUP-a da se sankcionišu oni koji su počinili teška krivična dela saradnje sa kriminalnim organizacijama, od najviših položaja u policiji pa do onih najnižih, a ne oni koji su napravili prekršaje, poput saobracajnih", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je NPSS već duže vreme ukazivao na nezakonito ponašanje određenih policijskih starešina, i da je sa svojim pravnim timom podnosio predloge MUP-u za rešavanje ovakvih problema, koji, kako su naveli "samo štete ugledu i destruktivno utiču na rad velikog dela policije koji savesno i odgovorno obavlja svoj posao."

"Neophodno je da se u policiji napravi velika reorganizacija, kako bi se stalo na put bahatim policijskim čelnicima, koji svoje funkcije koriste da bi prikrili nelegalne radnje kojima se bave. Takođe, tačno je da se ovaj proces ne zloupotrebi kao što se dogodilo sa premeštanjem policijskih službenika na poslove analize rizika", navodi se u saopštenju.

- Podržavamo dekriminalizaciju policije, koja se mora sprovesti po zakonu, a ne po slobodnoj proceni pojedinaca. Svedoci smo da su policajci već duže vreme, od strane javnosti, stavljeni na stub srama, a da pri tom nismo videli sudske epiloge i osuđujuće presude. Samim tim se rad policije dovodi u pitanje, a jedna ozbiljna državna institucija se potpuno degradira.” – ističe Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track