NSA ŠPIJUNIRA I SRBE: Edvard Snouden otkrio kako su pristupili našim telefonima!

ŠOK: Odbegli obaveštajac otkrio još jednu aferu

NSA ŠPIJUNIRA I SRBE: Edvard Snouden otkrio kako su pristupili našim telefonima!

Društvo -
Edvard Snouden objavio novi dokument s dokazima o prisluškivanju. Obaveštajci prikupljali informacije o našim građanima od 2010.

VAŠINGTON - Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden objavio je novi dokument koji pokazuje da su američki i britanski špijuni hakovali internu mrežu najvećeg svetskog proizvođača SIM kartica iz Holandije „Gemaltoa“ i ukrali kodove koji im omogućavaju da širom sveta prisluškuju mobilne telefone.Njihova meta bila je i Srbija, koju su 2010. britanski obaveštajci iskoristili za jednu od prvih probnih operacija prikupljanja digitalnih ključeva. Isto kao i naša zemlja prošle su i Somalija, Avganistan, Jemen, Indija, Island i Tadžikistan, iz kojih je sve ukupno „ukradeno“ oko 300.000 ključeva, što je kasnije poslužilo zajedničkom timu SAD i Britanije kao svojevrstan poligon za sprovođenje sveobuhvatne operacije špijuniranja ličnih podataka.Velika SIM pljačkaSnoudenov dokument pod nazivom „Velika SIM pljačka“ otkriva da su u tom projektu učestvovali špijuni iz američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i britanskog vladinog štaba za komunikacije (GĆQ) - bezbednosne službe koja se bavi kriptografijom. Oni su zajedno nazvani tim za eksploataciju mobilnih telefona, koji je pomoću pribavljenih ključeva uspevao da od privatnih korisnika širom sveta prikuplja i glasovne i pisane informacije, poput SMS poruka.Oštećeni HolanđaniNajnovije informacije o globalnom prisluškivanju prvi je objavio veb-sajt Intersept, koji vodi Snoudenov prijatelj. Kako je navedeno na toj mreži, kompanija „Gemalto“ uopšte nije bila svesna upada u sistem, a njen izvršni potpredsednik Pol Beverli izrazio je duboku zabrinutost zbog novonastale situacije.

Foto: The Intercept
Foto: The Intercept

Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo da bismo preduzeli sve mere da se to više ne ponovi - naglasio je Beverli i dodao da mu nije jasno zbog čega su američkim i britanskim obaveštajcima potrebni svi ti podaci.

Kako se vidi na slajdovima, oko 100 ključeva prikupljeno je sa mreže "Mobtel" u martu 2010. godine, koja tada već nije bila u funkciji pod tim imenom.

Operativci su "češljali" komunikaciju između kompanija za proizvodnju SIM kartica i mobilnih operatera u više zemalja, kako bi došli do kodova koji bi omogućili da "upadaju" u pojedinačne telefone širom sveta, prate razgovore, poruke i mejlove.

"Kompanije su operaterima slale kodove preko mejla ili FTP-a, uz najosnovniju enkripciju, ili bez enkripcije. Kako bi došle do velikog broja ključeva, agencije su morale da rade isto što se ionako radi milion puta svakoga dana - da presretnu te mejlove ili transfere fajlova", piše Intersept. Ubrzo je ceo proces automatizovan.

"Cilj probnih operacija je bilo izvlačenje ključeva za enkripciju i drugih podataka sa telefona pojedinaca. U dvonedeljnom periodu pristupljeno je mejl nalozima 130 ljudi povezanih sa mobilnim operaterima ili kompanijama za proizvodnju SIM kartica. Operacija je donela 8.000 ključeva koji su odgovarali telefonima u 10 zemalja. U drugoj probi tokom 'rudarenja' kroz samo šest mejl adresa, prikupljeno je 85.00 ključeva", piše "Intersept".

Meta bio gigant

POKRADENA FIRMA POSLUJE U 85 ZEMALJAKompanija „Gemalto“ sa sedištem u Holandiji globalni je lider u digitalnoj bezbednosti, a proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica. Među njenim klijentima su „Ti-mobajl“, AT&T, „Sprint“, „Verizon“ i oko 450 provajdera bežične mreže širom sveta. Kompanija posluje u 85 zemalja i godišnje proizvede oko dve milijarde SIM kartica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track