NUNS I NDNV: Novi Sad krši zakon i ismeva projektno finansiranje medija

NUNS I NDNV: Novi Sad krši zakon i ismeva projektno finansiranje medija

Društvo -

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da Grad Novi Sad već treću godinu zaredom krši Zakon o javnom informisanju i „ismeva projektno finansiranje“ finansirajući dnevne listove Informer i Srpski Telegraf.

"Skoro celokupan za tu priliku izdvojen novac građana dodeljuje režimskim glasilima, među kojima su i oni koji kontinuirano i sistematski krše novinarski kodeks", tvrde NUNS i NDNV.

NUNS i NDNV tvrde da je komisija ove godine milion dinara dodelila listu Informer, a Srpskom telegrafu 900 hiljada dinara.

"Podsećamo da je jedan od najvažnijih kriterijuma za dodelu sredstava za medijske projekte od javnog interesa upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije", navode NUNS i NDNV i dodaju da su "ova dva lista, prema istraživanju Saveta za štampu, šampioni u njegovom kršenju i gaženju".

Udruženja navode da je portal brif.rs dobio 4,5 miliona dinara i dodaju da je ovaj medij dobio ogromne iznose i na drugim konkursima u vojvođanskim lokalnim samoupravama.

Prema stavu NUNS i NDNV, "ovo su samo neki od najindikativnijih primera trošenja sredstava građana suprotno javnom interesu, odnosno partijske distribucije novca na novosadskom konkursu".

Novac za medijske projekte dobila je i Srpska pravoslavna crkva, saopštavaju NUNS i NDNV, ali i brojne stručnoj javnosti nepoznate firme i organizacije.

NUNS i NDNV pozivaju medije koji su oštećeni na ovom konkursu da iskoriste zakonska prava i pokušaju da kroz upravni postupak ostvare svoja ugrožena prava.

"Nažalost, Novi Sad nije izuzetak. U skoro svim lokalnim samoupravama, kao i na pokrajinskom nivou, novac građana se dodeljuje režimskim medijima", konstatuju NUNS i NDNV.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track