NUNS i NDNV: Politika i Novosti da objave visinu plata rukovodećih ljudi
Foto: Dado Đilas

Zakon o slobodnom pristupu informacijama

NUNS i NDNV: Politika i Novosti da objave visinu plata rukovodećih ljudi

Društvo -
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su danas zahteve dnevnicima Politika i Večernje novosti da obelodane informaciju o visini zarada rukovodećih ljudi tih listova, odnosno preduzeća koji su njihovi osnivači, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Kako se navodi u saopštenju, zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja odnose se i na zarade i biografije članova upravljačkih tela "Kompanije Novosti" i "Politika novine i magazini".

Podseća se da su NUNS i NDNV 22. januara uputili javni poziv Politici i Novostima, koji su značajnim delom u državnom vlasništvu, da građanima saopšte koliko iznose zarade njihovih rukovodećih ljudi, kao i da predoče javnosti informaciju o tome ko je, pored države, njihov vlasnik.

"I Večernje novosti i Politika odlučili su da ove podatke i dalje drže skrivene od javnosti, pa su NUNS i NDNV odlučili da se pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ceneći da građani moraju da imaju ove informacije kako bi razumeli u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uredjivačku politiku, odnosno da li ima mehanizme zaštite svojih i interesa građana u ovim kompanijama", navodi se.

Ta dva novinarska udruženja navela su da smatraju da te informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su u pitanju kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji su prošli kroz proces privatizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track