OBNOVA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI: Oboleli od HIV neće se mučiti
Foto: Marina Lopičić

Radovi

OBNOVA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI: Oboleli od HIV neće se mučiti

Društvo -

Saniraju se mokri čvorovi, a uskoro će biti sređena i oštećenja od vlage na zidovima, biće zamenjeni spoljni prozori i vrata i zaustaviće se prokišnjavanje

Na odeljenju za obolele od HIV u Klinici za infektivne i tropske bolesti pri Kliničkom centru Srbije, gde su doskora, kako je Kurir pisao, pacijenti boravili u veoma teškim uslovima - u vlažnim prostorijama sa napuklim zidovima, konačno su počeli radovi na rekonstrukciji!

Kreči se, menjaju se prozori, vlage više neće biti... Sobe će dobiti sasvim novi izgled
Kreči se, menjaju se prozori, vlage više neće biti... Sobe će dobiti sasvim novi izgled

Kurir je ekskluzivno posetio kliniku u nameri da se uverimo kako napreduju radovi na adaptaciji odeljenja na kojem leže najteži pacijenti. U hodnicima smo zatekli majstore koji su užurbano radili na postavljanju pločica u toaletima i sanaciji mokrih čvorova.

Obroci redovni... Pacijenti su na klinici dok se ona renovira
Obroci redovni... Pacijenti su na klinici dok se ona renovira

Načelnik dr Goran Stevanović kaže da je ovo samo prva faza u rekonstrukciji infektivne klinike, kroz koju godišnje prođe preko 80.000 pacijenata.

- Od 2006. u Kliniku za infektivne bolesti se konstantno ulaže. Međutim, problem je što su ove zgrade, osim prijemne ambulante, sazidane 1926. i zahtevaju stalno održavanje i ulaganje - kaže dr Stevanović, koji kaže da je najkritičnija situacija na odeljenju šest, gde leže pacijenti oboleli od HIV:- Iako je već urađena kompletna sanacija, postoje delovi na odeljenju gde i dalje prodire vlaga, pa je procenjeno da je najhitnije da se radi jedan deo mokrih čvorova za pacijente. Jedan deo toaleta je sređen prošle i pretprošle godine, a plan nam je da u najskorijem periodu prekrečimo i adaptiramo dve pojedinačne sobe.Iako su pojedine sobe prekrečene, u mnogim se još uvek vide ispucali i vlažni zidovi.- Cilj nam je da u narednom periodu, pored vodovodnih i kanalizacionih instalacija i saniranja dopunskog oštećenja zidova, dodatno zamenimo spoljašnje prozore i vrata, kao i da obavimo limarske radove kako bismo zaustavili prokišnjavanje. Prioritet nam je osposobimo kliniku da možemo da radimo, a odmah potom i pacijentima učinimo boravak ovde prijatnijim koliko je to moguće - zaključuje Stevanović.

ZADOVOLJAN Milika Ašanin, direktor KCS, najavljuje novitete USKORO I ANGIOSALA U URGENTNOMDocent dr Milika Ašanin, direktor KCS, kaže za Kurir da je renoviranje Klinike za infektivne bolesti samo jedno u nizu ulaganja koje je preduzeto.- Od 70 miliona dinara, koliko je za KCS pre godinu dana namenjeno iz budžeta vlade RS, uložili smo u renoviranje Prve hirurške klinike, koja je bila u dosta zapuštenom stanju, a deo sredstava namenili smo Klinici za grudnu hirurgiju i pulmologiju i bivšoj internoj A klinici - kaže Ašanin i dodaje da je planirana izgradnja angiosale u Urgentnom centru, kao i rekonstrukcija odeljenja za transplantaciju koštane srži na odeljenju hematologije.- Za rekonstrukciju odeljenja za transplantaciju koštane srži KCS je izdvojio oko 40 miliona, a ministarstvo oko 20 miliona. To će biti veoma važno za pacijente koji danas mahom idu da se leče u inostranstvo - zaključuje Ašanin.

RUŽICA KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track