OBRENOVČANI MORALI DA VRATE KLJUČEVE OPŠTINARIMA: Stanovi koje je platio Deki Stanković još prazni!
Foto: Fonet/Beoinfo

I dalje bez krova nad glavom

OBRENOVČANI MORALI DA VRATE KLJUČEVE OPŠTINARIMA: Stanovi koje je platio Deki Stanković još prazni!

Društvo -

Radnici "Termoelektra" u poplavama u Obrenovcu koji su ostali bez krova nad glavom i dalje ne mogu da se usele u zgradu koju je finansirao Dejan Stanković.

Pre petnaestak dana fudbalski as Dejan Stanović je pred kamerama podelio je ključeve Obrenovčanima čiji su domovi uništeni u poplavi maja 2014. godine.

Bili su to radnici firme "Termoelektro" koji su odahnuli, jer su konačno mogli da se skuće. Ali, kada su se kamere isključile, a fudbaler otišao, svih 28 porodica koliko ih je pre poplava živelo u barakama moralo je da vrati ključeve opštinarima.

Zgrada, za čiju je izgradnju fondacija proslavljenog fudbalera izdvojila oko 500.000 dolara od polovine juna zvrji prazna.

"Na svečanoj ceremoniji koja se dogodila pre petnaestak dana došli su vlasnici i članovi njihovih porodica. Svaki vlasnik ponaosob dobio je ključeve i u prisustvu Dejana Stankovića zajedno su obišli zgradu. Kad se svečanost završila, ključeve su nam oduzeli opštinari. Tražili su nam dodatnu dokumentaciju i rekli da će posle prikupljanja novih podataka izaći nova rang-lista u opštini, a mi ćemo tada ponovo dobiti ključeve. Prvi rok za novu listu bila je prvo prošla sreda, a zatim se obećanje pomerilo na petak, pa na ponedeljak...Svi smo zabrinuti jer godinama čekamo taj krov nad glavom. Većina nas živi podstanarskim životom, a stari smo i bolesni. Te ključeve ne dobijamo 'na lepe oči'. Narednih pet godina moraćemo da plaćamo zakup, a tek onda ćemo imati uslov da ih otplaćujemo", priča jedan od budućih stanara zgrade u Četvrtoj ulici u Obrenovcu.

Pitanje je dana kada će biti završena nova rang-lista za stanare, kažu u opštini Obrenovac:

"Istina je da su ključevi oduzeti posle odlaska Dejana Stankovića, ali samo da bi se uradila nova rang-lista. Imamo ljude koji su nepokretni, a dobili su stan na četvrtom spratu. Zbog toga je bila potrebna dodatna medicinska dokumentacija kako bi se odredilo gde će ko da živi. Što se tiče zakupa, stanari će plaćati, kao što su to radili u barakama, ali će cena biti prilagođena njihovom socijalnom statusu i kretaće se od 1.200 do 8.000 dinara mesečno, plus troškovi za struju, vodu i grejanje. Zgrada jeste izgrađena od donacije, ali je opština, odnosno grad Beograd dao plac, jer su i barake bile na zemljištu grada", kaže Miroslav Čučković, predsednik opštine.

Stanari su potpisali inicijativu da ulica u kojoj je zgrada nosi ime Dejana Stankovića. Dok se ponovo u nju ne usele, umesto zavesa, zgradu krasi transparent "Živeo Deki".

(Mondo/Politika)

(Foto: Fonet/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track