Prikaži najnovije vesti
Ljutvo Smakić, nasilje,
Vapaj Ljutva Smakića

OČAJNI OTAC PREKLINJE ZA POMOĆ: Sin (12) će mi se ubiti jer ga tuku u školi!

Društvo 282

On ima sve petice i zato se ne sviđa vršnjacima. Jedna grupa ga konstantno psihički i fizički zlostavlja. Plašim se onog najstrašnijeg, kaže Ljutvo Smakić

Učenika šestog razreda osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru V. S. (12) na času fizičkog izudarao je drug iz odeljenja, a modrice na njegovom telu primetili su roditelji nekoliko dana nakon incidenta.

Nažalost, ovo nije bio prvi put da je dete bilo zlostavljano. Dečakov otac Ljutvo Smakić tvrdi za Kurir da njegov sin konstantno trpi psihičko i fizičko maltretiranje u školi i da sada preti da će se ubiti jer ne može to više da podnese! Ljutvo i objašnjava da je njegov sin fino i vaspitano dete, sa svim peticama i da se zato ne sviđa vršnjacima.
- U dva navrata deca su mi jajima gađala kuću i vređali mu majku. I pored upozorenja iz škole, ostala je ta mala grupica njih koja ga i dalje psihički i fizički zlostavlja. Bojim se da će se desiti ono najstrašnije. Sin mi ponavlja kako će se ubiti jer ne može da podnese maltretiranje u školi. Dečak se promenio, jedva komunicira i stalno se zatvara u sobu - kaže očajan otac dok grli sina:
- Bojim se da će se sa mojim detetom desiti isto što i sa Aleksom i Mahirom, nedužnim dečacima koji su bili žrtve nasilja u školi. Sve ovo radim da sačuvam svoje dete i da ukažem na problem kojim se slabo ko bavi! Moje dete je vaspitano, živahan je i voli školu, život i ljude, ali u poslednje vreme više nije isti.

Smakić kaže da mu zamenica direktora i školski psiholog pomažu, ali da saradnju nije uspeo da ostvari sa razrednim starešinom. U timu za zaštitu dece od nasilja OŠ „Stefan Nemanja“ poručuju da rade sve što je u njihovoj nadležnosti.
- Pprotiv odgovornih učenika biće preduzete mere. Dečak koji je prijavio nasilje je miran i dobar.

POTRESNI SLUČAJEVI VRŠNJAČKOG NASILJA

Aleksa Janković (14) izvršio je samoubistvo  skokom kroz prozor stana u Nišu, nakon višemesečne fizičke i psihičke torture u školi. Aleksu je maltretirala grupa đaka, a nastavnici ili nisu reagovali, ili su reagovali na neadekvatan način.

Mahir Rakovac (14) počinio je samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u Sarajevu. Na ovaj poguban korak odlučio se jer je bio izložen psihičkom, fizičkom i seksualnom nasilju od svojih vršnjaka u školi.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir